Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Refugiaţii de pe Aquarius pun capăt odiseei maritime pentru a începe aventura europeană

aquarius.jpg

Spania a preluat migranţii de pe nava Aquarius - prima ambarcaţiune a ajuns la Valencia, duminică, 17 iunie 2018.
Image source: 
© REUTERS/Heino Kalis

În cursul zilei de duminică cei 630 de refugiați ai convoiului compus din nava Aquarius şi cele două vase militare italiene au debarcat în portul din Valencia punând capăt unui periplu pe apele Mediteranei, care a durat mai bine de o săptămâna. În urma refuzului Italiei și al Maltei de a permite accesul navei umanitare Aquarius în porturile sale, noul guvern socialist de la Madrid a oferit adăpost celor 630 de refugiați. Aflați deja în Spania acestora le-a fost eliberat un permis de ședere de 45 de zile, timp în care se va studia şi se va decide situația fiecăruia. Refugiații dispun de posibilitatea de a rămâne in Spania sau de a pleca in Franța.

După o lungă si complicata odisee în apele Mediteranei, cele trei vase ale convoiului umanitar au ancorat duminică dimineaţa în portul din Valencia. Prima a fost una dintre cele doua nave ale marinei militare italiene,  care a debarcat 274 dintre cei 630 de refugiaţi.  După aproximativ patru ore, în jurul orei 11,  a ajuns Aquarius cu 107 dintre cei mai vulnerabili protagoniștii ai acestei nefericite aventuri, femeile gravide, răniți și bolnavi, iar ultima  a fost cealaltă ambarcațiune militară italiana care a ancorat în jurul orei 13 cu ceilalţi 250 de membri ai grupului.

Sosirea convoiului umanitar a fost așteptată în portul din Valencia de  peste 600 de jurnaliști, fotografi și cameramani din întreaga lume, iar guvernul regional a organizat un dispozitiv cu peste 2300 de persoane organizate în echipe pluridisciplinare pentru a prelua refugiații. Printre aceștia marea majoritate sunt medici, voluntari dar si 350 de ofițeri de politie, 70 de traducători oficiali și 400 de interpreți, de care este nevoie deoarece cei 630 de refugiați provin din 27 de țări din Africa și Asia, iar mulți dintre ei nu cunosc o limba de circulație internațională. 

După ce au pus piciorul în portul din Valencia, în primă instanță, refugiații au primit asistență sanitară și asistență psihologică, după care au trecut printr-un filtru al poliţiei spaniole pentru a-i identifica  şi pentru a le elibera, de o formă excepțională,  permise de ședere temporară pentru 45 de zile, iar după toate acestea au fost repartizați către spitale sau centre de găzduire.

Începând din acest moment, în funcție de cazul fiecăruia, refugiații vor fi tutelați de diferite ONG-uri sau de Ministerul Muncii, Migrației și al Asigurărilor Sociale. Se acționează cu o  maxima celeritate pentru ca aceste persoane să petreacă cât mai puțin timp posibil în Valencia și să poată fi transferate către locurile unde vor fi repartizate.

Instanțele de judecată sunt, de asemenea, pregătite să se ocupe de problemele care sunt de competența lor și care vizează in primul rând protecția minorilor, să nu uităm că sunt peste 120 de minori neînsoţiţi de niciunul dintre părinți, dar si eventuale expulzări sau internări în centrele de detenție pentru imigranți, în cazul în care poliția o va cere. 

Refugiaţii de pe Aquarius pun astfel capăt odiseei maritime si încep aventura europeană, cu speranţa că pot începe o nouă viață la care în urmă cu o săptămână nu puteau decât să viseze.

Dar incidentul refugiaților de pe Aquarius, adus în centrul atenției mediatice, s-a transformat în cele din urmă într-un front de dispută pentru cancelariile europene, a creat deja multa tensiune între Roma si Paris, a permis guvernului italian să demonstreze ca într-adevăr este hotărât sa ducă o severă politică contra refugiaților, iar pentru noul guvern socialist de la Madrid a fost un bun exercițiu de imagine, la doar o săptămâna după ce a ajuns la guvernare. 

În cele din urmă drama trăită de cei 630 de refugiați a avut un sfârșit fericit, datorat presiunii mediatice care a existat in jurul acestui caz, dar grosul acestei tragedii se consumă în tăcere, Spania, Italia sau Grecia se confruntă zilnic cu astfel de cazuri care de multe ori nu se pot bucura de același deznodământ. Doar în ultimile trei zile peste 1300 de refugiați au fost salvați din apele teritoriale spaniole, dar două ambarcațiuni, una cu 40 si alta cu 24 de naufragiați sunt date dispărute în jurul Strâmtorii Gibraltar și există temerea că nu vor mai putea fi salvate, iar sâmbătă, Garda de Coastă Spaniolă a scos patru cadavre ale unor refugiați de origine subsahariană din apele Mării Alboran.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania