Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2017: record al strămutărilor forțate. O persoană și-a părăsit căminul la fiecare două secunde

refugiati.jpg

Image source: 
pixabay.com

O persoană e strămutată la fiecare două secunde. Peste 68 de milioane de oameni erau nevoiți anul trecut să-și lase în urmă căminul, din cauza războaielor, violențelor și presecuțiilor. Sunt date din raportul Tendințe Globale, publicat anual de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați. ONU trage un semnal de alarmă: în 2017 a fost atins un nivel record al strămutărilor, iar nevoia unui nou acord global e acum mai mare ca oricând.

Criza din Republica Democrată Congo, războiul din Sudanul de Sud și fuga a sute de mii de refugiați Rohingya din Myanmar în Bangladesh au fost, anul trecut, principalele cauze care au făcut din 2017 anul cu cel mai mare număr de persoane strămutate forțat. Erau nu mai puțin de 68,5 milioane de refugiați. Peste 25 de milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească țara de origine. Pe scurt, transmite Agenția de profil a Națiunilor Unite, în 2017 au fost aproape la fel de multe persoane strămutate ca populația Thailandei. La nivel global, una din 110 persoane este strămutată.
Sunt câteva țări care produc așadar strămutări pe scară largă. Din păcate, sunt și puține state dispuse să găzduiască refugiați. Turcia are în jur de 3,5 milioane, în special din Siria. Libanul este țara cu cei mai mulți refugiați, raportat la numărul de locuitori. 

„Ne aflăm într-un moment de răscruce, în care succesul gestionării strămutării forțate la nivel global necesită o abordare nouă și mult mai complexă, astfel încât țările și comunitățile să nu fie nevoite să se descurce singure”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați Filippo Grandi. 

Sunt date care vizează și  România : anul trecut au fost 4.820 de cereri de azil , majoritatea provenind de la persoane din Irak, Siria și Afganistan. În alți ani, numărul cererilor de azil nu depășea 1.500.