Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 75 de ONG-uri avertizează: Proiect de lege controversat, trimis Parlamentului spre adoptare

Peste 75 de organizații neguvernamentale atrag atenția asupra unui  proiect de lege aprobat recent de Guvern prin care este transpusă directiva europeană privind spălarea banilor.

Deși directiva n-o cere, Executivul a trecut, inexplicabil,  și ONG-urile în categoria entităților care trebuie să raporteze la Ministerul Justiției lista cu beneficiari.

Ce înseamnă asta? O blocare a activității ONG-urilor practic și un instrument de  a sancționa organizațiile incomode, explică la RFI Simona Constantinescu, de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (AUDIO).Semnatarii scrisorii deschise mai arată că: Fără nici un temei, societatea civilă este plasată în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare. Fără publicarea niciunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, ONG-urilor li se impun așadar niște obligații de raportare la care cu greu vor face față până și profitabilele bănci și păcănele.”

Proiectul de lege a fost trimis în Parlament, iar cele 75 de ONG-uri atrag atenția ca actul normativ nu poate rămâne în forma adoptată de Guvern.