Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest al angajaților de la Șantierul Naval Mangalia

santier_naval.jpg

Foto: Santierul Naval Mangalia SA:

Angajații Șantierului Naval Mangalia protestează, maine, în centrul orașului, nemulțumiți de situația incertă a companiei.

Statul ar trebui să rezolve până vineri problema înființării societății româno-olandeze prin intermediul căreia să fie administrat șantierul naval, scrie ziare.com

Asta după ce Guvernul Tudose bloca, la începutul anului, vânzarea pachetului majoritar către olandezii de la Damen.

Pentru că nici până la această oră nu a a fost definitivată structura acționariatului, situația se deteriorează pe zi ce trece, explică la RFI Florian Marin, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România (AUDIO).Problema e că statul roman trebuie să se grăbească în a găsi un investitor și în a definitiva tranzacția în ceea ce privește transferul de acțiuni. Că e Damen. că sunt coreeni, acest proces trebuie definitivat. Cu cât durează mai mult, cu atât salariații își pierd din motivație, pleacă în alte țări și comunitatea din Mangalia suferă pentru că este un oraș în mare parte monoindustrial. Se mai trăiește și din turism, dar turismul nu contribuie atât de mult precum șantierul la bugetul local.

Deci problema vizează pe de o parte situația șantierului și pe de altă parte, comunitatea din Mangalia, care e dependentă într-o pondere semnificativă de situația șantierului.

Amintim, la începutului lunii aprilie, Ministerul Economiei anunța că Damen va achiziţiona 51% din acţiunile societăţii mixte Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DMHI), creată împreună cu Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, apoi va concesiona gratuit statului român 2%, şi astfel statul (care are 49%) va prelua pachetul majoritar, au decis luni acţionarii societăţii.

Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă declara atunci că este mulţumit că negocierile s-au finalizat cu succes pentru partea română şi susținea că, în calitate de acţionar majoritar, statul român va putea să protejeze forţa de muncă înalt calificată din şantierul Naval.