Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii de familie semnalează noi probleme cu sistemul electronic al CNAS

Medicii de familie semnalează noi probleme ale sistemului electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceștia reclamă faptul că serviciile nu sunt validate de ieri dimineață, motiv pentru care sunt reticenți în a mai acorda servicii pacienților. Și bolnavii au ajuns la limita răbdării. "Am colegi care au intrat în conflicte cu pacienții pentru că nu le-au putut prescrie rețetele", spune la RFI, dr. Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNFM)

“Din păcate, s-au adunat mai multe probleme. În țară sunt foarte mulți medici care nu și-au putut reînnoi semnătura electronică extinsă pentru că sistemul informatic nu permite acest lucru. În București sunt peste 300 de medici în acestă situație. De asemenea, mai avem o problemă cu dosarele de îngrijiri la domiciliu. Din câte știu de la casele de asigurări de sănătate, de 16 zile nu merge sistemul astfel încât acest dosare nu pot fi incluse în sistemul informatic și practic acești pacienți nu pot primi aprobările pentru continuarea îngrijilor la domiciliu. Mai mult, nu putem verifica online dacă pacientul este asigurat sau nu, nu merg rețetele online. Azi și ieri au fost mari probleme și nu se validează serviciile", a declarat la RFI, dr. Sandra Alexiu. Potrivit medicului, dacă CNAS nu dă un comunicat, din nou, că se poate trece offline, înseamnă că toate aceste servicii se invalidează pentru că limita este de 3 zile.

"Asta înseamnă că lucrurile pe care le-am făcut nu pot fi demonstrate, și nu pot fi facturate, adică noi nu suntem plătiți pentru aceste activități. Din această cauză, medicii sunt reticenți în a mai acorda servicii medicale. Pentru că nu mai putem acorda rețete medicale, pacienții evident că au de suferit . Am colegi care au ajuns la conflicte cu aceștia. Noi suntem cei mai expuși pentru că noi scriem rețetele”, a adăugat vicepreședintele SNMF.

Nu este prima dată când sunt probleme cu funcţionarea sistemului electronic. La începutul lunii mai, zeci de medici de la Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov au pichetat sediul CNAS, fiind nemulţumiţi de blocajul din sistemul informatic.

 

 

dr.Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei