Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Active Watch: România are nevoie de aplicarea legislației care combate antisemitismul

25052011-discriminare.jpg

ACTIVE WATCH: Strategia națională antidiscriminare 2016-2020, "uitată" în sertarele Guvernului

Active Watch, organizație care militează pentru comunicarea liberă în interes public, îi solicită președintelui Klaus Iohannis, într-o Scrisoare Deschisă, să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului. Documentul a ajuns și la Parlament și Guvern. Radu Răileanu, coordonator de proiecte în cadrul Active Watch, a declarat la RFI că noua reglementare nu e necesară având în vedere că există deja o legislație în acest sens, dar care nu se aplică sau se aplică prost. În plus, mai spune Radu Răileanu, legea prevede sancțiuni fără a se face însă educație antidiscriminare.

Noile prevederi legislative, care dublează, în mare măsură, legislația deja existentă ar urma să fie aplicate tot de procurori, adică de autoritatea care nu reușește să aplice nici legea existentă, potrivit Active Watch. Reprezentanții organizației susțin că o astfel de abordare este sortită eșecului, pentru că ea nu intervine asupra cauzei ineficienței acțiunilor de combatere a antisemitismului. Totodată, se reclamă faptul că, deși proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților menționează în titlu prevenirea antisemitismului, această componentă nu se găsește deloc printre prevederile lui.

Proiect concentrat pe pedepsirea cu închisoarea, fără nicio componentă de educare

“Întreg proiectul de lege se concentrează pe pedepsirea cu închisoarea a exprimărilor și acțiunilor antisemite, neavând niciun fel de componentă de conștientizare, educare sau informare. Prevenirea ar trebui să joace un rol cheie în combaterea intoleranței, prin urmare și a antisemitismului, însă, în ultimii 4 ani, parlamentarii români și membrii guvernului nu au arătat niciun interes serios pentru acest subiect. Strategia națională antidiscriminare 2016 - 2020, redactată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care aduce în discuție educația antidiscriminare și educarea educatorilor, este uitată de mai bine de un an în sertarele Guvernului, care nu a adoptat-o nici până acum”, se arată în Scrisoarea Deschisă trimisă șefului statului, Parlamentului și Guvernului.

“Orice formă antisemită de exprimare în spațiul public este pedepsită cu închisoarea. Se aplică și unui puști teribilist de 18 ani care nu a fost expus la școală la informații multe legate nici de Holocaust, nici de rolul României în Holocaust, nici de importanța evreilor și, în teribilismul lui pune o poză cu o svastică pe facebook, și se aplică unui politician care spune că îl regretă pe Adolf Hitler. Este o lipsă de proporționalitate aici, care ar trebui să fie corectată. În momentul de față, președintele Klaus Iohannis nu poate decât să oprească acest proiect de lege și să îndemne la o dezbatere pe acest subiect. Guvernul și Parlamentul sunt însă instituțiile care pot să aibă un rol deosebit de important în asigurarea faptului că legislația pe care o avem este respectată și este pusă în aplicare”, a mai spus Radu Răileanu, coordonator de proiecte în cadrul Active Watch.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: