Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grădinițe estivale pentru copiii defavorizați

gradinite_estivale_salvati_copiii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Salvați Copiii

S-a dat startul programului ”Grădinițe estivale” în cadrul căruia aproximativ 1.000 de copii din 20 de judete și București se vor pregăti intensiv pentru școală. Sunt copii care, de cele mai multe ori din motive financiare, nu au fost trimiși la grădiniță, iar în cele două luni de vară (iulie și august) vor încerca să recupereze cât mai mult astfel încât din toamnă să fie pregătiți pentru școală.

Programul reprezintă o soluție de urgență, explică la RFI Liliana Bibac, coordonator programe la Salvați Copiii:

- Ce ar trebui să facă autoritățile locale?

- Programul „Grădinițe estivale” este un program remedial, care se adresează copiilor de vârstă preșcolară, care nu au mers la grădiniță niciodată sau care au frecventat grădinița în mod sporadic, care provin din medii defavorizate și care acum sunt în situația de a începe clasa zero sau clasa I și nu au dobândit abilitățile necesare, pe care ceilalți copii le dobândesc în grădinițe.

-  Înțeleg că vor fi 1.000 de copii din 20 de județe și București. Cum îi alegeți pe acești copii? Cum stabiliți cine este pregătit și cine nu?

-  Este un proces mai lung. Salvați copii are și echipe de asistenți sociali, colaborează și cu școlile care își desfășoară activitatea în comunități defavorizate și cu direcțiile de protecție a copilului, astfel încât, această rețea de asistenți sociali și specialiști identifică pe parcursul întregului an copii din grupuri vulnerabile și discută cu ei posibilitatea frecventării grădiniței pe timpul verii și ulterior, înscrierea lor la școală.

- De ce nu merg la grădiniță?

-  Cauzele sunt multiple și complexe. În primul rând, este vorba despre sărăcie, de familii numeroase, cu mulți copii, cu venituri mici, care nu își permit să ducă copiii la grădiniță. Nu își permit să le asigure tuturor îmbrăcămintea și încălțămintea tot timpul anului. De asemenea, este și distanța mare. În anumite locuri, distanța către grădiniță este mare. Părinții preferă să rămână copiii acasă, să îi vadă, să îi supravegheze, în loc să meargă cu ei spre grădiniță. Nu în ultimul rând, și asta este trist, uneori și discriminarea face ca părinții să prefere să țină copiii acasă.

- Ar fi asta o soluție, să mutăm (grădinița) vara, în afara anului școlar?

- Să știți că nu ar fi o soluție. Acest program este o soluție remedială, de urgență, astfel încât copiii să capete câteva deprinderi necesare frecventării școlii, să pornească cu un start egal cu copiii care au fost deja la grădiniță. Noi nu ne dorim să perpetuăm această grădiniță estivală. Noi, Salvați copiii, am vrea ca toate grădinițele și autoritățile să se implice astfel încât copiii să meargă în timpul anului la grădiniță, să dobândească treptat toate cunoștințele și abilitățile necesare. Desigur, dacă pe timpul  verii va fi necesar să facem alte activități de timp liber sau de dezvoltare personală, o să facem. Ceea ce își dorește Salvați copiii este ca toți copiii să fie la grădiniță și la școală.

- Spuneați ceva mai devreme că mulți copii nu merg la grădiniță din motive de sărăcie. Oare vor merge ei la școală?

- Vor merge. Din experiența noastră, 97% dintre copiii care au fost înscriși anul trecut au terminat anul acesta școlar. Evaluarea pe care am făcut-o cu privire la impactul programului pe ultimii cinci ani ne arată că 93% dintre copii sunt încă la școală. Peste 60% dintre ei au rezultate bune și foarte bune. Poate că acest sprijin pe care Salvați copiii îl oferă la momentul începerii grădinițelor contează mai mult decât își închipuie lumea. Și părinții și copiii își dau seama de necesitatea frecventări grădiniței și ulterior, a școlii. Iar, Salvați copiii monitorizează cel puțin un an după înscrierea la școală acești copii și le oferă sprijin pentru ca ei să aibă tot ceea ce le trebuie la școală, așa cum au și colegii lor.

- Asta pentru că se implică un ONG. Dar în acele zone care nu sunt atât de norocoase încât să beneficieze de sprijinul unui ONG, ce le-ați recomanda autorităților locale, din experiența dumneavoastră? Cum ar trebui să se organizeze astfel încât acești copii să nu se piardă?

- Cred că ar trebui să acorde mai multă atenție atunci când se fac recensămintele școlare. Să se uite nu numai la copiii de vârstă școlară, care acum vor începe clasa I, ci și la cei mai mititei. În fiecare comună este o persoană cu atribuții de asistență socială.  Poate că ar trebui să se uite mai atent și să se implice mai mult în informarea familiilor și în încurajarea lor de a-și da copiii la grădiniță.

 
Ascultă aici interviul integral: