
Social
Agenția France Presse: Mihai Șora, scriitorul care la 101 ani inspiră mișcările de protest din România
m_sora.jpg

Deși se deplasează încet printre demonstranți și de multe ori își ascunde chipul sub borurile pălăriei sale elegante, filozoful, care are peste 100 000 de fani pe Facebook, este imediat recunoscut.
”Sunteți un model pentru noi!”, strigă cineva; ”Vă mulțumim maestre!” se aude dinspre altcineva...
Deși este o prezență discretă, domnul Șora nu este deloc reticent în a ne împărtăși motivele pentru care participă frecvent la mișcările de stradă împotriva guvernului și a măsurilor, considerate abuzive, pe care acesta încearcă să le ia în domeniul justiției:
”Sunt un cetățean conștient nu doar de drepturile sale, ci și de îndatoririle sale, pe care trebuie să mi le îndeplinesc atunci când țara se află la răscruce”, spune Mihai Șora pentru AFP, în timpul unei demonstrații.
Deși până acum Mihai Șora era cunoscut mai mult pentru eseurile sale filozofice, acum el este celebru pentru participarea la manifestările civice împotriva corupției. Se descrie ca fiind un ”om al dreptății” și insistă să spună că liderii politici ”ar trebui să vadă realitatea așa cum e ea, nu pe baza intereselor proprii”
”Ceea ce mă îngrijorează este soarta pe termen lung a țării. România are nevoie de un parcurs clar, european, nu-și poate permite să devieze”, spune el
Scriitorul de 101 ani vine de fiecare dată la proteste cu metroul, adesea împreună cu soția sa, cu care s-a căsătorit cu doar 4 ani în urmă, la vârsta de 98 de ani!
”Entuziamul lui e contagios”, spune un manifestant, iar Georgiana, o femeie de 36 de ani, spune că prezența lui în Piața Victoriei este ”o lecție pentru toți tinerii”.
”Este simbolul respectului pentru adevăr și dreptate”, spune și Laurențiu, un bărbat de 63 de ani, vizibil emoționat după un scurt schimb de cuvinte cu filozoful.
Născut în 1916, Șora știe să folosească la maximum noile tehnologii de comunicație și rețelele sociale. Într-una din din postările sale este prezentat momentul în care, în timpul unei demonstrații, un jandarm îl bruschează, spunându-i ”Mișcă-te moșule!”, dar multe dintre postările lui sunt umoristice, ironice la adresa guvernului.
După ce liderul PSD Liviu Dragnea a înfuriat opinia publică numindu-i pe opozanții săi ”șobolani”, Șora a folosit ocazia pentru a crea un hashtag ”JeSuisSobolan”.
Cu toate acestea admirația pentru Mihai șora nu este unanimă. Criticii săi se referă adesea la perioada din anii 1940, când a lucrat pentru ministerul de externe comunist, la scurtă vreme după ce se întorsese din Franța, unde petrecuse 10 ani. Spune că plănuise să se întoarcă pentru doar câteva zile, dar nu a mai reușit să plece, din cauza ”Cortinei de Fier”.
A fost urmărit de Securitate, hărțuit și concediat din mai multe locuri de muncă.
”În acei ani telefonul îmi era ascultat, scrisorile deschise... dosarul meu de la Securitate e uriaș”, mărturisește el.
Reporterul AFP își încheie materialul amintind că mișcările de protest din România au pornit după ce guvernul PSD a încercat, prin modificări legislative, să-și protejeze mebrii de rang înalt de necazurile cu justiția și continuă după ce Liviu Dragnea, considerat cel mai puternic om politic din România în acest moment, a primit o a doua condamnare, cu executare, pentru abuz în serviciu.