Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAI a dat dovadă de lașitate la dezbaterile privind modificările Codului Rutier, acuză deputatul USR Cătălin Drulă

drula.jpg

MAI a dat dovadă de lașitate la dezbaterile privind modificările Codului Rutier, acuză deputatul USR Cătălin Drulă.
Sursa imaginii: 
Facebook/Cătălin Drulă

Camera Deputaților se pregătește să voteze joi modificările Codului Rutier, după ce ieri a adoptat pe articole proiectul de lege. Acesta prevede că mașinile de poliție cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afișat cu 500 - 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers dar și că mașinile cu radar trebuie să fie poziționate și inscripționate vizibil. De asemenea, dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de 10 metri de  mașina de poliție. Deși proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, parlamentarii l-au votat aproape in corpore, doar USR a fost împotrivă. Deputatul Cătălin Drulă, membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei, spune la RFI că argumentele invocate de susținători sunt ilogice și neadevărate. În plus, reprezentantul Ministerului de Interne a dat dovadă de lașitate, mai spune deputatul USR Cătălin Drulă. Modificările Codului Rutier vor avea o consecință gravă: va crește numărul de accidente rutiere, de morți și de răniți pe șosele.

Cătălin Drulă: Argumentele celor care susțin acest proiect, toate partidele cu excepția USR, frizează absurdul. Vă dau un singur exemplu. Avem foarte mulți morți pe șosele. Am avut posibilitatea de a avea radare poziționate nevizibil și nepresemnalizate și nu au scăzut morții de pe șosele. Au spus să le presemnalizăm și să le poziționăm vizibil, poate așa vor scădea morții de pe șosele. Acesta a fost un argument. Alt argument a fost acela că în celelalte țări europene așa este legislația. Este nefactual. În Franța s-a spus că nu există radare pe mașini care nu sunt vizibil inscripționate cu Poliția rutieră. Am cifrele exacte. La 1 iulie 2017 existau 382 de vechicule neinscripționate folosite în traficul rutier francez pentru a depista șoferii care depășesc limita de viteză. Undeva între chestiuni nefactuale și argumente absurde. Firul roșu care îi unește pe toți cei din aceste partide care susțin acest proiect de lege este o ură generalizată pe Poliția rutieră. Am auzit discuțiile private sau semi private pe această temă. Deputații sunt supărați pe Poliția rutieră pentru că îi oprește și îi amendează.

Reporter: Cum rămâne cu numărul morților de pe șosele, în contextul în care România este campioană, din punct de vedere negativ, în Uniunea Europeană?

Cătălin Drulă: Exact, suntem pe primul loc la acest record negativ. Vă dau câteva cifre. În primele nouă luni ale anului 2017 s-au produs 6.089 de accidente grave, cu 1.346 de persoane decedate, dintre care cam un sfert s-au produs în accidente a căror cauză a fost nerespectarea vitezei legale.

Reporter: Cum reducem numărul morților de pe șosele?

Cătălin Drulă: Principala problemă este lipsa unei infrastructuri decente. Asta este adevărat. Avem nevoie de autostrăzi, de drumuri rapide, de drumuri care ocolesc localitățile. Dar, dincolo de acest lucru, este și o foarte mare indisciplină în trafic, parte din ea justificată de această frustrare pentru lipsa infrastructurii. Dar acesta nu este un motiv să ne omorâm noi între noi în România. Faptul că nu avem drumuri bune e un motiv de frustrare. A cere această infrastructură e un motiv legitim. Eu nu neg că și Poliția rutieră nu își face treaba, în prezent, așa cum trebuie. Câteodată, se folosesc de aceste instrumente nu în cel mai eficient mod pentru a reduce pericolul. De multe ori sunt obsedați de a da amenzi și de a pleca acasă cu carnețelul de amenzi plin. Dar de aici, de la această realitate care se rezolvă în particular prin măsuri administrative, prin training-uri pentru polițiști, prin măsuri dispuse în interiorul poliției și până la a desființa instrumentul care se folosește pentru a putea aplica legea (este cale lungă). Dacă nu avem acest instrument de măsurare a vitezei nu putem aplica legea. Degeaba scrie în lege că limita este 50, 70, 100 sau 130 km/oră, dacă nu avem un instrument cu care  putem măsura respectarea acestei prevederi a legii, ea nu va fi respectată, cel puțin de către unii cetățeni. Chiar ieri am primit o poză cu o mașină surprinsă cu 284 km/oră pe autostrada București – Ploiești. Ce facem dacă acel om scapă volanul la o mică denivelare și ne omoară pe noi, familia, soția, copilul? Suntem toți în acest trafic. Este o iresponsabilitate din partea celor din Parlament care au propus acest proiect de lege. Este o iresponsabilitate și vreau să subliniez acest lucru. Este o lașitate teribilă din partea Guvrenului, din partea Ministerului Afacerilor Interne și a Poliției rutiere. Au fost prezenți la aceste dezbateri. Inițial, până nu s-a făcut această mare coaliție de partide, s-au pronunțat vehement împotriva acestor prevederi, după care au tăcut mâlc. La dezbaterile din comisie, la invitația mea, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a spus că este împotriva acestui proiect de lege și că le face foarte greu să aplice legea. Dar a spus-o pe un ton, mai că nu a mieunat. Ieri, în plenul Camerei Deputaților, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a refuzat să ia cuvântul.

Reporter: Totuși, Guvernul a avizat negativ acest proiect de lege...

Cătălin Drulă: Factual, da, dar ca prezență în dezbatere, unde să dea argumente, în momentul în care s-a construit această mare coaliție în spirjinul acestui proiect de lege, cu susținerea explicită a domnului Dragnea, acești oameni au tăcut, au rămas foarte pasivi în dezbatere. Sunt oameni de meserie, cu asta se ocupă.

Reporter: În loc de concluzie, Cătălin Drulă, dacă va trece de votul plenului peste două zile, care vor fi consecințele?

Cătălin Drulă: Sper ca dacă trece de votul plenului, președintele Klaus Iohannis să nu promulge această lege. Cred că conține și prevederi necostituționale. O poate trimite la reexaminare. Dar dacă va fi promulgată, și va ajunge lege, practic controlul radar este desființat în România. Va crește numărul de accidente, de decese și de victime ale accidentelor rutiere.

 
Deputatul USR Cătălin Drulă intervievat de Magda Prelipceanu