Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvați copiii: Căsătoriile între minori trebuie interzise. Codul civil e prea permisiv

casat.jpg

Sursa imaginii: 
Wikimedia

Parlamentul European le cere statelor UE să nu mai permită căsătoriile între minori. Legislativul reunit la Strasbourg a votat, cu o largă majoritate, o rezoluție care le solicită țărilor din blocul comunitar să stabilească în mod clar că numai persoanele peste 18 ani se pot căsători. Într-un interviu acordat RFI, George Roman, de la Salvați copiii, spune că inițiativa este salutară.

În votul din plenul PE, au fost 556 de voturi pentru şi doar 63 împotriva acestei rezoluţii care nu are caracter legislativ și care nu poate, în consecință, decât să îndemne statele membre să ia această decizie.

Parlamentul European "le recomandă statelor membre să-şi unifice legislaţia privind tratamentul rezervat tuturor resortisanţilor ţărilor terţe prezenţi pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv al migranţilor căsătoriţi înainte de vârsta de 18 ani" în ţările lor de origine.

Potrivit raportului redactat de europarlamentarul luxemburghez liberal Charles Goerens, "până în prezent există peste 750 de milioane de femei (care au fost) căsătorite înainte de vârsta de 18 ani, dintre care 250 de milioane înainte de împlinirea vârstei de 15 ani" în întreaga lume.

George Roman: ”În România 6,5% din totalul căsătoriilor sunt adolescenți de 15-19 ani

”Este un prim semnal important”, declară la RFI George Roman, de la Salvați copiii. El este de părere că UE ar trebui să emită cât mai curând o directivă europeană care să interzică în mod clar căsătoriile între minori. De ce sunt ele periculoase pentru viitorul copiilor și care este situația în România? George Roman spune că cele mai afectate sunt tinerele fete. ”Impactul asupra lor este devastator. Copilăria lor se termină prea rapid și cu efecte negative asupra educației. Îmi e greu să cred că ele pot să rămână în continuare în sistemul educațional, eventual să urmeze o facultate.

Ascultă

El mai spune că ”în România 6,5% din totalul căsătoriilor sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. În Europa, acest procent este undeva la 2%. (...) Majoritatea căsătoriilor de acest gen se petrec în mediul rural. (...)Codul civil nu este foarte restrictiv: în articolul 272 se vorbește despre motive temeinice. Practic, orice motiv pe care ar putea să îl invoce părinții și care ar putea să permită instanței să autorizeze căsătoria poate să determine ca minorul care a împlinit 16 ani să facă acest pas„.

 
George Roman, de la Salvați copiii, despre căsătoriile între minori