Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MApN: Pilotul avionului MiG-21 Lancer prăbușit la Baza Aeriană Borcea a murit

avion_mig_21_lancer.jpg

Un MiG-21 Lancer s-a prăbuşit la Baza Aeriană Borcea
Un MiG-21 Lancer s-a prăbuşit la Baza Aeriană Borcea
Sursa imaginii: 
Facebook/Alex Rusu

Pilotul avionului MiG 21 Lancer a murit după ce aeronava s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea din județul Călărași. Ministerul Apărării transmite condoleanțe.

Pilotul avionului prăbuşit sâmbătă în timpul unui show aviativc a murit. El avea 36 de ani şi era pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă, Baza 86 Aeriană Feteşti. "Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbuşită la Feteşti, şi-a pierdut viaţa.

Ofiţerul era în vârstă de 36 de ani şi îndeplinea funcţia de pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă, Baza 86 Aeriană Feteşti", anunţă MApN într-un comunicat de presă citat de News.ro.

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, se va deplasa la Borcea.

Conducerea Bazei 86 a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii.  O comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene se va deplasa de urgenţă la locul prăbuşirii.

Între timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu şi s-au deplasat la Baza Aeriană Borcea.

“În cursul zilei de astăzi, 7 iulie 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la producerea unui accident aviatic în apropiere de autostrada A 2, deplasându-se la locul accidentului pentru efectuarea actelor de urmărire penală specifice”, se arată într-un comunicat de presă al PÎCCJ.

Aeronava participa la un miting aerian cu ocazia Zilei Porților Deschise. Erau prezenți aproximativ  4.000 de oameni care au fost evacuați.

Ultimul accident în care a fost implicat un avion Mig 21 LanceR a avut loc pe 12 iunie anul trecut, în apropierea Aeroportului "Mihail Kogălniceanu". Atunci pilotul a reușit să se catapulteze.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21F-13 în anul 1962. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21.

După 1990 peste 20 de avioane de tip MIG s-au prăbușit în România. El a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în 1957.