Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: România a ”inventat” Olimpiada Internațională de Matematică în 1959

olipicii_romani_in_2017.jpg

Lotul României de matematică, la ediția din 2017​
Sursa imaginii: 
Cluj-Forum.ro

În urmă cu 60 de ani, un profesor de matematică din România lansa ideea organizării unei competiții internaționale care să îi reunească pe cei mai buni elevi specialiști în ceea ce a fost numită Regina Științelor. Un an mai târziu, România organiza prima Olimpiadă Internațională de Matematică. În acest an, olimpiada este organizată în Transilvania, pentru a marca, astfel, simbolic, Centenarul Marii Uniri. Și tot simbolic, mascota olimpiadei de la Cluj este un urs carpatin de pluș, fabricat în Republica Moldova.

În anul 1958, profesorul de matematică Tiberiu Roman, secretarul Societății de Științe Matematice, punea bazele primei Olimpiade Internaționale de Matematică. Un an mai târziu, în 1959, România găzduia prima ediție a acestei olimpiade, organizată în Brașov și în Sinaia. La acea ediție au luat parte doar șapte țări, toate din blocul sovietic. Pentru autoritățile de la București, organizarea acestei competiții erau un bun exercițiu de imagine. La Olimpiadă a fost prezent și marele matematician Grigore Moisil. Vreme de 10 ani, Olimpiada Internațională de Matematică a rămas o afacere exclusiv a statelor socialiste. 

Abia în anul 1969, la a treia ediție a competiției organizată de România, la această olimpiadă a luat parte prima țară occidentală. Participarea statelor occidentale la această competiție este legată de politica internațională, pentru că, în 1968, România a fost singura țară din lagărul socialist care s-a opus invaziei sovietice în Cehoslovacia. Din acel moment, statele occidentale au dorit să își demonstreze solidaritatea cu România, inclusiv prin participarea la competiția dedicată matematicii organizată de români. Însă după ce s-a spart gheața, tot mai multe țări, atât din Occident, cât și din restul lumii au început să se alăture acestei competiții. 

Olimpiada Internațională de Matematică a devenit, treptat, cea mai importantă competiție din lume dedicată științelor exacte. De-a lungul deceniilor, au apărut și alte olimpiade internaționale dedicate unor științe precum fizica, informatica sau chimia. Olimpiada Internațională de Matematică a rămas, însă, de neegalat până acum. România și Bulgaria sunt singurele țări din lume care au participat la toate cele 59 de ediții de până acum ale acestei competiții. Mai mult, România este singura țară din lume care a fost gazda a șase ediții ale Olimpiadei. Pe lângă ediția inaugurală din 1959, România a mai găzduit și edițiile Olimpiadei Internaționale de Matematică din 1960, 1969, 1978 și 1999. Există un clasament neoficial, făcut după numărul de medalii obținute la toate edițiile Olimpiadei. În acest clasament, România ocupă locul trei. Pentru acest an, reprezentanții lotului României speră să obțină două medalii de aur. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie