Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei dintre românii olimpici internaționali la matematică vor studia în străinătate

olimpiada.jpg

615 concurenţi din 110 ţări au fost primiți la Cluj cu aplauze și ovații la Olimpiada Internațională de Matematică.
Sursa imaginii: 
RFI România/Bianca Pădurean

În plin campionat mondial de fotbal, la Cluj se desfășoară o altfel de competiție: una a minții. Sportul și matematica au în comun, cel puțin în aceste zile, locul de desfășurare a celei mai mari competiții de matematică din lume. Olimpiada Internațională de Matematică, ajunsă la cea de-a 59 ediție, se desfășoară la Cluj în Sala Polivalentă. La deschiderea oficială a olimpiadei a participat și președintele României, Klaus Iohannis.

Cei 615 concurenţi din 110 ţări, cărora li se adaugă observatori din alte patru țări au fost primiți la Cluj cu aplauze și ovații. Ei sunt considerați a avea cele mai sclipitoare minți ale lumii, la vârsta lor. Lotul României s-a prezentat la Olimpiada Internațională de Matematică într-o îmbrăcăminte unitară, cu sacouri de culoare închisă și papioane vișinii la gât. Lotul este format din doi profesori și șase elevi, dintre care trei sunt absolvenți de clasa a XII-a, iar cei mai mici sunt de clasa a X-a. Elevii care participă la olimpiadă vor trebui să rezolve câte şase probleme în cele două zile de competiţie. Problemele de concurs au fost alese din cele peste 170 propuse de toate țările participante.

Cum s-au pregătit olimpicii români spune Cătălin Liviu Gherghe, lideul lotului român de matematică.

”Pregătirea principală este indivduală, de fapt, dar ne-am ocupat și noi de pregătiri comune. Chiar înainte de a veni aici am organizat o tabără de pregătire la Bușteni, împreună cu echipa Americii și a Bulgariei. În plus, în ultima lună, am făcut un cont pe Facebook și o dată la trei zile de dădeam un testde tip olimpiadă. Ei erau obligați să posteze soluțiile în momentul în care eu le spuneam”, a spus profesorul Cătălin Liviu Gherghe, care este și prodecanul Facultății de Matematică de la Universitatea București.

Pentru cei trei absolvenți de liceu români, aceasta este ultima olimpiadă la care mai participă. Tinerii urmează să studieze în străinătate. Doi dintre ei au fost deja admiși la Oxford, în Marea Britanie, iar cel de-al treilea va studia la UCLA, în SUA. Despre ce cariere au urmat foștii olimpici la matematică spune Mihai Bălună, președintele juriului Olimpiadei Internaționale de Matematică.

”Majoritatea a venit la olimpiadă din pasiune, așa încât au rămas cu pasiunea din tinerețe și au devenit matematicieni, cercetători în domeniul matematicii, cadre didactice, iar câțiva s-au îndreptat și spre domeniul economic, totdeauna, însă, sprijinindu-se puternic pe matemativa învățată”, a spus Mihai Bălună, care este și profesor de matematică la Colegiul Național Mihai Viteazul din București.

La eveniment a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. El a spus că matematicienii fac parte din elitele intelectuale ale lumii.

”Matematica stă la baza tuturor științelor, a inovației și a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveți un dar pe care l-ați cultivat cu multă muncă, drept urmare faceți parte din elitele intelectuale ale țărilor voastre și ale lumii, în general”, a spus președintele Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere.

De asemenea, la ceremonie au mai participat şi fostul premier Emil Boc, în prezent primar al Clujului, ministrul Educaţiei, Valentin Popa și vicepremierul Ana Birchal, care i-a îndemnat pe olimpici să intre în politică sau diplomație.

”Din rândul votru se vor desprinde lideri în domenii dintre cele mai diverse. Vă spun cu sinceritate că îmi doresc ca măcar o parte dintre voi, atunci când veți alege ce drum să urmați în viață, să optați și pentru implicarea în politică și în diplomație”, a spus vicepremierul Ana Birchal.

Printre elevii care participă la Olimpiadă se numără şi fiul preşedintelui Siriei. Hafez al Assad are 16 ani şi beneficiază de măsuri speciale de protecţie. El a mai participat și la Olimpiada de Matematică de la Rio de Janeiro. 

După zilele de concurs, participanții la Olimpiada Internațională de Matematică vor vizita Clujul, Salina Turda, precum şi Alba Iulia

 
Trei dintre românii olimpici internaționali la matematică vor studia în străinătate (AUDIO)