Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Thailanda: Toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost salvați

pestera_thailanda.jpg

Image source: 
Facebook/Insight Thailand

Operațiune încheiată cu succes în Thailanda. Toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost scoși în siguranță de salvatori din grotă.

După mai bine de două săptămâni, toți cei 12 copii și antrenorul lor au fost scoși din peștera inundată. Astăzi au fost scoși ultimii patru băieți și antrenorul lor.

Operațiunea s-a încheiat după trei zile. Duminică au fost scoși patru băieți, iar luni alți patru.

"Cei 12 mistreți și antrenorul lor au fost salvați din peșteră", au anunțat comandourile marinei thailandeze, care conduc operațiunea, pe pagina lor de Facebook.

Pușcașii marini au informat că în peşteră au mai rămas patru persoane: un medic şi trei puşcaşi marini care se aflau acolo pentru a-i ajuta pe copii, scrie The Guardian.

A fost o misiune extrem de dificilă ținând cont de traseul plin de capcane - grote inundate şi pasaje strâmte. Niciun copil nu știa să înoate și niciunul nu făcuse scufundări.

Cei opt băieţi salvaţi duminică şi luni sunt în prezent spitalizaţi şi sunt ”sănătoşi”, a declarat un oficial al Ministerului Sănătăţii. ”Toată lumea are o sănătate mentală bună”.

Doi copii care prezentau semene de pneumonie au primit antibiotice şi sunt în ”stare normală”, a adăugat oficialul, precizând că vor rămâne cu toţii sub observaţie la spital, timp de o săptămână, într-o primă fază în carantină.

La spital ar urma să ajungă și ceilalți patru băieți salvați astăzi, dar și antrenorul lor. 

Toți copiii urmează să rămână spitalizaţi timp de o săptămână, în vederea supravegherii unei eventuale dezvoltări a unor infecţii. Deocamdată cei internați deja sunt în carantină și nici părinții nu au reușit să-i vadă. În cazul în care nu apare nimic periculos, părinţii ”vor fi autorizaţi să se apropie de paturile lor, cu haine de protecţie, la o distanţă de doi metri”, conform medicilor.

La operaţiunea de salvare au luat parte zeci de puşcaşi marini thailandezi şi experţi internaţionali. Prim-ministrul thailandez a confirmat că băieţii au primit calmante pentru a nu se panica în timpul operaţiunii de scoatere la suprafaţă.

Copiii şi antrenorul lor au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie, când nu s-au mai întors dintr-o excursie de după antrenament. Ei au intrat în peşteră şi au rămas blocaţi după ce o ploaie torenţială a blocat tunelurile de ieşire.