Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Speologul Cristian Lascu: Scafandrii britanici, esențiali în misiunea de salvare din Thailanda

thailanda.jpg

REUTERS/Soe Zeya Tun

Toţi cei 12 copii şi antrenorul lor au fost salvaţi din peştera din nordul Thailandei în care erau captivi de peste două săptămâni, conform puşcaşilor marini thailandezi.

Ei au informat că în peşteră au mai rămas patru persoane: un medic şi trei puşcaşi marini care se aflau acolo pentru a-i ajuta pe copii, scrie The Guardian. A fost o operațiune urmărită cu sufletul la gură și de speologul Cristian Lascu.

Potrivit acestuia, am asistat la o misiune incredibilă, iar meritul revine exclusiv salvatorilor care au luat cele mai bune decizii privind modalitatea de evacuare.

Speologul Cristian Lascu a stat de vorba cu Andreea Orosz ( ASCULTĂ INTERVIUL COMPLET ) 

Sunt familiarizat cu genul acesta de peripeții și am putut să-mi dau seama în ce situație extrem de periculoasă  au fost acei copii și, pe de altă parte, cât de profesionist și curajos au acționat salvatorii.

Mi-am imaginat că ar trebui să vină acolo scafandrii de peșteră britanici, datorită configurației peșterilor lor, au cea mai multă experiență în tipul acesta de peșteri, apoi mi-am dat seama că ei au găsit soluția cea mai bună, respectiv cu riscurile cele mai mici, și anume acela de a nu lăsa copiii să aibă un rol activ în timpul ieșirii. Practic, ei trebuie să fie transportați sub formă de pachet viu, pasiv, și însoțiți de unul sau doi scafandri.

Nu se punea ca ei (n.r. copiii) să facă altceva decât să stea liniștiți și să respire.

În momentul în care ești sub apă, într-o apă noroioasă în care nu vezi absolut nimic, riscul de atac de panică este foarte mare, iar acel atac de panică poate fi fatal…

Am admirat curajul scafandrilor thailandezi, ei au avut toată dorință să intervină, să ajute, până la sacrificul suprem în cazul unuia dintre ei. Însă contează foarte mult aici nu numai determinarea morală, contează experiența, logica, gândirea rece.

Concluzia este că în general  nu intri în peșteri cu apă până nu ești foarte sigur că nu există riscul unor viituri puternice. E foarte important lucrul acesta.

De exemplu, în Franța pot să vă spun că există legea în așa fel făcută încât tu ești avertizat ca speolog în legătură cu posibilitatea producerii viiturii, iar cei care ignoră și se duc acolo și sunt apoi salvați, suportă apoi costurile operațiunii de salvare și nu sunt sume deloc mici.”