Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Mărăști, locul în care Armata Regală Română a redescoperit gustul victoriei

casinvalley1917.jpg

Mărăști, locul în care Armata Regală Română a redescoperit gustul victoriei
Image source: 
Wikimedia Commons

În 11 iulie 1917 începea una dintre cele mai glorioase bătălii din istoria Armatei Regale Române. Pe frontul din Moldova, armata română, refăcută cu sprijinul Misiunii Militare Franceze, condusă de generalul Henri Berthelot, trecea din nou la ofensivă, după campania dezastruoasă din toamna anului precedent. Victoria obținută de români a ridicat moralul armatei și a determinat oprirea ofensivei germano-austro-ungare de pe frontul din Galiția.

În vara anului 1917, Armata Regală Română, refugiată în Moldova împreună cu Regele Ferdinand I, cu Regina Maria, cu Guvernul și cu Parlamentul, a fost reorganizată și dotată cu armament modern, oferit de Franța. 

O serie de vechi comandanți, care purtau povara înfrângerilor catastrofale din toamna anului 1916, au fost înlocuiți cu șefi valoroși, precum generalul de atunci, viitor mareșal, Alexandru Averescu. 

Armata română a fost capabilă să oprească tentativele armatelor Puterilor Centrale de a ocupa Moldova rămasă liberă, iar în luna iunie, generalii români, împreună cu șeful Misiunii Militare Franceze, generalul Henri Berthelot, au schițat planul unei ofensive menite să elibereze teritoriul românesc aflat sub ocupație. 

Planul strategic prevedea lansarea ofensivei principale în zona Nămoloasa, care urma să fie dublată de o ofensivă secundară în zona Mărăști. 

În data de 11 iulie, a fost dat semnalul ofensivei de la Mărăști. Artileria română a pregătit terenul, iar apoi infanteriștii Armatei Regale Române au atacat la baionetă. Trupele românești trebuiau să fie sprijinite pe flancuri de corpuri de armată rusești. 

Ofensiva Armatei a 2-a române de la Mărăști a fost peste așteptări, iar până în 19 iulie, trupele românești au înaintat aproximativ 30 de kilometri. Însă, în toiul ofensivei, românii au fost trădați de ruși. 

În plină bătălie, comandamentul rusesc a decis să retragă Corpul 40 al armatei rusești de pe frontul românesc și să î transfere în Galiția, unde rușii fuseseră înfrânți de armatele germane și austro-ungare. 

În consecință, trupele românești au trebuit să ocupe și pozițiile părăsite de militarii ruși, iar ofensiva de la Nămoloasa a fost anulată. 

Ofensiva de la Mărăști a trebuit să fie oprită de armata română victorioasă, după ce militarii conduși de Alexandru Averescu și-au îndeplinit toate obiectivele fixate de Regele Ferdinand I. 

Victoria de la Mărăști a ridicat moralul militarilor români și a demonstrat Puterilor Centrale că Armata Regală Română redevenise un adversar redutabil. Victoriile armatei române au fost lăudate în presa franceză și britanică. 

Românii au luat 2.700 de prizonieri și au capturat 70 de tunuri. 

Bătălia a fost un moment de cotitură în războiul purtat de români, care s-a încheiat victorios prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În amintirea eroilor de la Mărăști, în 1928 a început construirea unui mausoleu. Aici își dorm somnul de veci 900 de eroi ale căror nume au fost inscripționate pe 13 plăci de marmură. Ulterior, aici au fost amplasate sarcofagele mareșalului Alexandru Averescu și ale generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

Pagina de istorie - 11 iulie 2018