Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adolescenții britanici preferă viața de familie față de sex - sondaj

Adolescenții britanici preferă să petreacă timp cu familiile lor și să aibă relații romantice pe internet decât să aibă relații sexuale, arată un nou studiu. O altă concluzie a acestui studiu este că acești adolescenți tind să consume mai puțin alcool. 

Potrivit sondajului comandat de  British Pregnancy Advisory Service (BPAS), cea mai mare organizație implicată în avorturi la cerere din Marea Britanie, 2/3 dintre tinerii chestionați nu au avut niciodată relații sexuale, în timp ce 24% nu au băut niciodată alcool.

BPAS consideră că aceste tendințe explică scăderea importantă a sarcinilor la adolescente comparat cu 2007. 

Peste 80% dintre adolescenți afirmă că prima lor prioritate este obținerea de rezultate bune la examene, în timp ce 68% spun că petrecerea timpului cu prietenii este importantă.

Adolescenții petrec mai mult timp online - în medie cinci ore pe zi - ceea ce le lasă mai puțin timp pentru a se întâlni cu prietenii în persoană, doar 24%, față de vorbitul online care se ridică la 70%, minimum patru ori pe săptămână.

Mai puține gravide

Strategia guvernului de combatere a sarcinilor la adolescente a dat roade, prevalența înjumătățindu-se din 2007 până acum, iar rata gravidității la fete de 15 - 17 ani, care era una dintre cele mai ridicate în Europa, s-a redus de la 47 la 1000 în 1969 la sub 19 în 2016.

ContraceptiveMetodele contraceptive au redus drastic rata sarcinilor la adolescente

 

Această strategie include înlesnirea accesului la servicii contraceptive, precum și educație sexuală în școli și clinici.

Potrivit studiului BPAS, 80% dintre adolescenți consideră că există un stigmat social atașat sarcinii la o adolescentă și că nu mai există o obligație a statului sau a familiei de a ajuta o fată care rămâne gravidă.

"Cercetările noastre arată că aceasta este o generație care se concentrează pe educația lor, conștientă de provocările economice, dar hotărâtă să reușească oricum și mulți dintre aceștia se bucură de timpul petrecut cu familiile lor, precum și cu parteneri și prieteni." a spus Katherine O'Brien de la BPAS.

"Ei par să acorde o valoare semnificativă asupra responsabilității și maturității, în special atunci când este vorba de consumul de alcool și de sex. Noi credem că tinerii înșiși fac decizii diferite cu privire la modul în care își trăiesc viețile", a adăugat ea.

O'Brien a mai spus că planul guvernului de a introduce în școli din septembrie 2019 obligativitatea educației sexuale și cu priire la relații ar putea duce la o scădere și mai accentuată a ratei gravidității la adolescente.