
Social
Șase vieți salvate cu organele prelevate de la un băiat de 14 ani din Bihor
Aproximativ cinci ore a durat operația de prelevare de organe, la care au participat medici din Cluj, Tîrgu Mureș, București și Viena. Intervenția s-a desfășurat în blocul operator al secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea. “Acest donator îl avem după ce șase familii au refuzat donarea de organe”, a declarat la RFI, dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea.
“Nu vrem să donăm organele oamenilor bogați”
De ce refuză familiile donarea de organe? “Eu discut cu familia după ce medicul care are grijă de respectivul pacient, transmite familiei faptul că este mort, în afara resurselor terapeutice. Sunt unele familii care nu cred. Este ca atunci când unui bolnav i se spune că are cancer și el nu crede, și atunci merge la <<second opinion>>. Sunt familii care nu sunt de acord cu ceea ce li se spune. Și atunci, pleacă la neurochirurg, la un alt profesor, la un alt specialist. Din nefericire, sunt cazuri în care foartă multă lume care nu cunoaște situația și nu înțelege că moartea cerebrală este moarte, le dă speranțe. Speranțe care nu există. O altă categorie, și ceea ce m-a durat foarte mult, este reprezentată de familiile care nu vor să doneze fără să explice clar. Înțeleg că moartea cerebrală este moarte, și vă spun sigur că înțeleg pentru că multe familii au semnat că sunt de acord să închidem ventilatorul.Pur și simplu, nu doresc să doneze. O singură dată, una dintre familii mi-a spus că nu dorește să dea organele oamenilor bogați, ceea ce poate să fie și un rezultat al unei campanii mass-media extrem de agresive față de medicina de transplant, care explică numărul scăzut de donatori, în 2018”, a explicat dr. Carmen Pantiș.
Numărul donatorilor de organe scade de la an la an. De exemplu, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Oradea, în 2017 au fost 8 donatori din 55 de posibili donatori. De obicei, erau 20 de donator pe an, spune dr. Carmen Pantiș. Anul acesta, au fost doar cinci donatori, ultimul fiind băiatul de 14 ani , victima unui accident rutier.
“Inedit a fost faptul că mama lui a fost de acord să doneze. A fost foarte complex și foarte dificil, pentru că presiunea aceasta legată de situația în care este un donator copil este întotdeauna de un mare impact emoțional, în situațiile în care se face prelevarea. Vreau să le mulțumesc foarte mult mamei și celor două surori ale copilului pentru că, în primul rând, au înțeles și au apreciat tot ceea ce le-am prezentat eu, și anume că acest copil este mort, că moartea cerebrală este moarte și, în al doilea rând, că sunt alți copii cu părinți disperați care așteaptă organul salvator de viață, și că pot salva, realmente, alți copii”, a mai spus dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: