Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Percheziții într-un dosar ”Prima Casă”: Angajați ai Fondului de Garantare, suspectați că primeau mită

casa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 20 de percheziții au loc într-un dosar de corupție în București și Ilfov la sediul Fondului Național de Garantare a Creditelor și la domiciliile unor angajați. Există suspiciunea că angajații instituției ar fi cerut bani celor care înaintau dosare pentru programul Prima Casă. În schimb, documentele lor erau analizate cu prioritate.

Mai mulți funcționari ai Fondului Național de Garantare a Creditelor sunt suspectați că încasau mite între 200 și 500 de euro pentru a urgenta dosarele unor clienți în cadrul programului Prima Casă.

Practica ar fi fost dolosită în cazul a 60 de dosare, spun surse din cadrul anchetei.

Cel mai înalt funcționar vizat în acest caz ar fi un șef de serviciu, iar restul suspecților sunt funcționari simpli și intermediari.

Potrivit anchetatorilor, persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze urgentarea dosarelor, lucru care intră oricum în sarcina lor lor de serviciu, de primirea unor sume de bani.

Angajații primeau șpăgile atât direct, cât și prin intermediul unor apropiați. Procurorii spun că în acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor la programul Prima Casă, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei care dau șpăgi.

Procurorii de la Parchetul General au emis mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiaţi. Între suspecți se află și un militar din București. Cazul său este cercetat distinct de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.