Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mii de angajați ai Ministerului Tineretului și Sportului, în grevă

greva_japoneza.jpg

Sursa imaginii: 
sindicatmts.ro

Protest al salariațiilor din Ministerul Tineretului şi Sportului. Aproape 4000 de angajați din toată țara au fost, astăzi, în grevă japoneză, din cauza salariilor mici,  urmând ca, de săptămâna viitoare, să aibă loc acțiuni de pichetări și strângerea de semnături pentru greva generală.

“Tratamentul inegal și discriminatoriu, legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 în ceea ce privește salarizarea personalului din Sport și Tineret, au determinat menținerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România. Astfel, reîncadrarea personalului și comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net în cazul salariaților din federațiile sportive naționale) nediferențiat pe funcții, grade , trepte, gradații, a dus la apariția unor inechităț între aceleași categorii de personal”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Sport și Tineret.

Sindicaliștii au mai multe revendicări. Ei spun că nu este platită munca în zilelele de sâmbătă și duminică, sărbătorile legale și nici orele suplimentare. De asemenea, nu există nici un fel de sporuri deși ar avea dreptul conform legii, nu se aplică regulamentul de sporuri la nivelul MTS și al unităților subordinate. Începând cu  1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile , iar funcțiile specifice nu sunt încadrate corespunzător (medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor). Toți sunt plătiți cu salariul minim, toți sunt încadrați ca muncitor calificat, a declarat la RFI, Andy Nagy, președintele Sindicatului Național Sport și Tineret.

Greva japoneză de astăzi este ultima cale prin care se transmite autorităților un mesaj clar, și anume că “s-a depășit limita suportabilului”, spune Andy Nagy. “Am semnalat aceste probleme Ministerului Tineretului și Sportului, care ne-a transmis că nu ține de ei. Ne-am îndreptat către Ministerul Muncii, de acolo ne-au trimis înapoi, la ministerul de resort, au zis ca MTS poartă toată vina pentru că nu știe să ne încadreze corect”, spune președintele Sindicatului Național Sport și Tineret.

Ce se va întâmpla dacă salariații din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, din toată țara, vor intra în grevă generală? “Se vor opri competițiile sportive. Tot ce organizăm sâmbăta și duminica va înceta. Mă refer la spectacole și tot ce organizează casele de cultură ale studenților, la competițiile naționale și internaționale organizate pe stadioane, în cluburile sportive principale. Vrem să oprim <sportul>, să muncim exact cum scrie în lege, exact cum suntem plătiți. <Sportul> va lucra de la 8 la 16, de luni până vineri. Sâmbăta și duminica va fi închis”, a mai spus Andy Nagy.

 
Andy Nagy, președinte Sindicatul Național Sport și Tineret