Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO)Grecia: Zeci de oameni, uciși de incendiile de vegetație

foc.png

Sursa imaginii: 
Youtube

Grecia e afectată de cele mai devastatoare incendii din ultimul deceniu. Cel puţin 50 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei. Și zonele turistice se numără printre cele afectate de foc.

ACTUALIZARE 2: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Grecia, unde au loc încendii de vegetaţie în zona capitalei, Atena, că Serviciul grec de Meteorologie a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24-26 iulie, fiind prognozate ploi şi furtuni puternice, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii.

ACTUALIZARE 1: Bilanțul a ajuns la cel puțin 60 de morți.

Grecia trece prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani. Potrivit Crucii Roşii, 26 din cele 50 de victime au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă, informează BBC.

Cele mai multe dintre victimele din Mati, localitate aflată la 40 de kilometri nord-est de Atena, au murit în casele lor ori în maşini, unde au fost surprinși de flăcări.

Cel puţin 104 oameni, între care 16 copii, sunt răniţi, iar din total, 11 se află în stare gravă. Zece turişti sunt căutaţi, după ce au fugit din calea incendiului într-o barcă.

 

 

Sursa: Youtube

Autorităţile au folosit elicoptere și bărci pentru a evacua oamenii din zona plajelor şi au anunţat că au nevoie de asistenţă internaţională, iar sute de pompieri încearcă să stingă focul, au transmis autoritățile elene.

 „Vom face tot ce este omeneşte posibil pentru a-l controla”, a spus prim-ministrul Alexis Tsipras, care şi-a scurtat o vizită programată în Bosnia şi Herţegovina, pentru a coordona acţiunile de salvare din ţara sa.

Tsipras a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica. La scurt timp, guvernul grec a solicitat altor ţări europene elicoptere şi echipaje de pompieri pentru a face faţă dezastrului.

 

 

Sursa: Youtube

Incendiile de vegetaţie izbucnite în Grecia sunt cele mai devastatoare din 2007 până în prezent, când zeci de oameni au murit în peninsula Peloponez.