Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetare despre fenomenul fumatului în România

fumat_marea_britanie.jpg

Sursa imaginii: 
www.huffingtonpost.com

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a desfășurat, în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest din SUA, un amplu proiect internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România. În aceste activități au fost implicați cercetători din țara noastră, Statele Unite și Ungaria. Cercetarea, efectuată în perioada 2012 –2018, a fost finanțată de Institutul Naţional de Sănătate al SUA, iar concluziile se regăsesc în cartea “Dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului din România”. UMF Tîrgu Mureș a fost prima universitate medicală din țară care s-a alăturat eforturilor de combatere a fumatului.

“Cercetarea în domeniul fumatului are o importanță deosebită deoarece fumatul ucide circa 6-7 milioane de persoane anual, la nivel mondial, după statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Atât prevenția primară cât și cea secundară sunt foarte importante, de aceea Institutul Național de Sănătate din SUA are un program prin care ajută diferite proiecte internaționale în acest domeniu. În 2012, am reușit să câștigăm un astfel de proiect, care a cuprins șapte proiecte și s-a desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș,dar în cooperare și cu alte universități și instituții din țară”, a declarat pentru RFI, prof.dr. Ábrám Zoltán, de la UMF Tîrgu Mureș, coordonatorul proiectului.
Potrivit acestuia, au fost abordate șapte domenii de cercetare care se referă la fumatul în gimnazii și licee, fumatul la copii și tinerii instituționalizați, fumatul la femeile însărcinate, fumatul la studenții mediciniști, analiza aspectelor economico-financiare ale consumului de tutun și monitorizarea poluării cauzate de fumul de țigară în unele universităţi şi instituții publice.
„În cadrul proiectului s-au efectuat diferite intervenţii şi s-a urmărit implementarea și evaluarea eficienței unor programe de prevenire și stopare a fumatului. Considerăm că prevenirea inițierii fumatului și promovarea renunțării precoce la fumat, împreună cu respectarea legislaţiei, sunt priorități pentru sănătate publică şi se justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare, de prevenire, de combatere, de cooperare privind tabagismul”, spune coordonatorul proiectului.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

: