Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii din infernul Greciei. Trei zile de doliu național

zeci_de_oameni_au_murit_in_incendiile_din_grecia._guvernul_a_decretat_trei_zile_de_doliu_national.jpg

Zeci de oameni au murit în incendiile din Grecia. Guvernul a decretat trei zile de doliu national.
Zeci de oameni au murit în incendiile din Grecia. Guvernul a decretat trei zile de doliu național.
Sursa imaginii: 
© Valérie Gache, AFP

Cel puţin 74 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei. Grecia trece prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani. Ministerul român de Externe spune că până acum nu s-au primit solicitări de asistenţă consulară de la români, dar avertizează că situația meteorologică se va înrăutăți, sunt prognozate ploi şi furtuni puternice și scăderi semnificative de temperatură. La RFI, ascultați mărturia unor locuitori, Apostolos Patelakis, profesor de istorie la Salonic și Sofia Tsesmelakis, medic stomatolog din Atena.

Apostolos Patelakis, profesor de istorie la Salonic

Apostol Patelakis: În apropierea Atenei, dar în spre mare. Foarte aproape de mare, pentru că foarte mulți care au trebuit să se refugieze din cauza incendiului s-au îndreptat spre mare. Dar și acolo au avut altă problemă pentru că nu a avut cine să îi salveze. Incendiul venea spre mare. Bineînțeles că mulți au fost salvați, dar cel puțin din câte aflăm acum, în prezent sunt vreo 60 de morți și foarte mulți răniți și persoane care sunt încă date dispărute. Situația este foarte gravă. Toate posturile de radio și de televiziune se ocupă numai de acest caz. A existat o intervenție a Primului Ministru, care a hotărât să se declare trei zile de doliu național în Grecia. Toți miniștri sunt în acțiune. Toată lumea încearcă să salveze ce se poate salva. Au fost distruse foarte multe case. Au fost arse foarte multe mașini, multe animale. Este o suprafață destul de mare. Era zona cea mai împădurită din jurul Atenei. Este o zonă unde existau foarte multe case, o tabără de copii, cu vreo 150 de copii, dar au fost salvați. Dar unii dintre ei au avut probleme respiratorii și au fost duși la spital. Au fost în jur de 10 – 15 copilași. Exista o tabără pentru persoane din domeniul armatei.

Reporter: Mai cu seamă, este o zonă turistică. Înțeleg că sunt și case ale grecilor.

A.P: Chiar și ale grecilor. Sunt case foarte frumoase. Erau într-o zonă aproape de Atena. Sunt persoane înstărite, cu case frumoase, care, din păcate, au fost distruse. Cam 150 de case au fost distruse, foarte multe mașini. În orice caz, dezastrul este mare. Este o atmosferă de nedescris. Toată lumea se ocupă de această problemă. A creat multe probleme și pentru turism. Foarte mulți, văzând situația de aici, caută să se îndrepte spre alte direcții. Cam aceasta este situația, în linii mari, deocamdată, din ceea ce putem noi să vedem. Noi suntem la distanță. Există o agitație destul de mare în jurul acestei probleme.

Rep: Înțeleg că s-au implicat foarte mulți voluntari în operațiunile de salvare.

A.P: Au fost și voluntari și localnici. Au venit și avioane din alte țări ca să ajute la stingerea incendiului. Cu toate acestea, nu s-a putut face mare lucru pentru că zona a fost populată. Nu a fost într-o zonă (retrasă). Incendiu a fost aproape în fiecare an în Grecia. Chiar și acum, un incediu mare, de ieri, e și în Creta, în zona orașului Hania. Dar dacă este într-o zonă unde nu e populație, e cu totul altceva decât dacă mergi într-o zonă care e locuită. Aici, pur și simplu i-a surprins pe oameni. Nu au putut să plece toți. Nu au putut să evacuaze. De aici și numărul mare al celor care au decedat, plus cei care se află în spitale cu probleme respiratorii.

Rep: Am înțeles că a fost acel caz absolut cutremurător cu un salvamar care a descoperit 26 de trupuri în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă.

A.P: Da, au fost persoane care au găsit o zonă mai deschisă și au crezut că acolo nu o să ajungă focul. Din păcate a ajuns și acolo. Au fost prinși și au murit toți, acolo, la un loc.

Rep: Vi se pare că autoritățile au intervenit eficient? Am auzit și critici în această direcție.

A.P: Critici or să existe întotdeauna pentru că lumea nu e niciodată mulțumită. Din câte îmi aduc eu aminte, ieri, pentru prima dată, a avut loc o ședință de lucru la care au fost foarte mulți miniștri și la care a participat și Primul Ministru Tsipras. A venit urgent. Se afla undeva într-o vizită în Muntenegru. A fost prezent. A discutat la fața locului. S-au luat măsuri. Guvernul a fost din prima clipă aproape de tot ce se întâmplă acolo. Dar de la niște hotărâri în birou la ceea ce se întâmplă în realitate este o diferență. Nu putem să spunem că nu au acționat repede. Au intervenit. Eu, aseară, când urmăream la televizor, se spunea că erau în jur de 200 de mașini ale pompierilor, plus avioane, plus alte persoane care au intervenit. V-am spus, i-au luat prin surprindere. Zona a fost populată și mulți nu au putut să plece, să se refugieze.

Rep: Dar acum, din ce aflați din media, s-au mai calmat lucrurile? Am văzut că meteorologii nu aduc vești tocmai bune.

A.P: Da. Situația este din ce în ce mai bună. Ce a fost mai grav s-a întâmplat astă noapte. Acum lucrurile merg spre bine. Acum se vede dezastrul care s-a înregistrat în noaptea aceasta.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL: 

Sofia Tsesmelakis, medic stomatolog din Atena, a declarat la RFI că inițial, a crezut că este o ploaie cu nisip, care vine din Africa.

Sofia Tsesmelaki: Noi nu am avut de unde să știm până nu ne-am uitat la știri. Ieri, toată ziua, cerul avea o culoare galbenă. Nu am știut inițial despre ce este vorba. Credeam că este o ploaie care vine din Africa și plouă cu nisip. După aceea cerul a căpătat o culoare neagră și balcoanele au început să se umple de scrum . Atunci mi-am dat seama ce se întâmplă, că undeva este incendiu. Ne-am uitat la televizor și am văzut tragedia. Foarte multe case au ars în zonele dinspre mare și foarte mulți oameni s-au blocat în casele lor, sau chiar în stradă. Au fost găsiți arși în casele lor, carbonizați. A fost tragică mărturia unui salvamar care a găsit 26 de persoane. Se țineau în brațe. I-a găsit într-o casă pe toți, carbonizați.

Rep: Au fost lovite zone turistice, mai cu seamă, nu?

S.T: Da, turistice, dar cu foarte multe case (ale localnicilor). Nu sunt numai turistice.

Rep: Case de vacanță ale grecilor?

S.T: Da, așa este. Unii au fost salvați pentru că nu erau la casele lor de vacanță. Am înțeles că au fost 47 de locuri de incendii. Este groaznic. Din 2007 nu se mai întâmplase așa ceva în Grecia. În Atena nu știu de când.

Rep: Acum, care este situația în Atena? Tot așa, cerul are o culoare ciudată și e funingine care acoperă lucrurile?

S.T: S-a mai curățat, dar așa este. Sperăm să nu fie vânturi foarte mari pentru că, altfel, așteptăm din nou, incendii. Ieri a bătut un vânt infernal și probabil că asta a ajutat foarte mult incendiile.

Rep: Starea de spirit a oamenilor, chiar dacă nu sunteți în acea zonă, care este? Se vorbește despre subiect? Sunt oamenii agitați, panicați? Cum e?

S.T: Sigur că da. S-au adunat în diferite piețe și foarte mulți din Atena s-au dus voluntari. S-au deschis toate magazinele și oferă mâncare și băutură pentru oameni, dar mai ales pentru copii. Foarte mulți au rămas fără case, fără un loc unde să poată sta. Bineînțeles, foarte mulți și-au oferit casele lor ca să se cazeze oamenii care au rămas fără acoperiș.

Rep: S-au mobilizat oamenii simpli.

S.T: Excepțional de mult.

Rep: Despre intervenția autorităților ce știți? Acționează acolo? Și-au făcut treaba cum trebuie? Cine intervine, mai exact?

S.T: Inițial au fost pompierii. După aceea s-a mobilizat și armata. Dar, îmi pare rău să spun, de obicei, toată treaba este salvată de oamenii simpli, de voluntari.

Rep: Este foarte ciudat, mai ales că nu este prima dată când Grecia se confruntă cu incendii. Nu de amploarea acestora. Am înțeles că sunt cele mai masive incendii din ultimii 10 ani, dar e ciudat că autoritățile nu acționează rapid. Grecia se tot confruntă, cam în fiecare an, cu incendii de mai mică anvergură, dar fenomenul este extrem de bine știut acolo.

S.T: Aceasta este și problema noastră. Exact asta este și întrebarea noastră. De ce nu acționăm preventiv în lunile verii, știind foarte bine că există pericol foarte mare de incendii? Dar și după ce se întâmplă răul să acționăm imediat.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL: