Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MApN: Două aeronave, pregătite să intervină pentru a stinge incendiile din Grecia

spartan.jpg

Sursa imaginii: 
Mirela Dădăcuș/RFI România

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a discutat cu omologul elen privind incendiile din Grecia, pentru a-l asigura pe cel din urmă de sprijin, dacă acesta va fi solicitat. MApN precizează că Forţele Aeriene Române pregătesc mai multe aeronave configurate pentru incendii, care pot decola în orice moment.

UPDATE: Aeronavele Forțelor Aeriene Române și cei aproximativ 20 de militari  - membri ai echipajelor și personal auxiliar - decolează spre Grecia astăzi, 25 iulie, în jurul orei 10.00, a anunțat miercuri dimineață MApN într-un comunicat de presă

 

Pentru a sprijini autorităţile din Grecia, Forţele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin,se arată într-un comunicat al MApN.

“Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate. Creat în 2001, acest mecanism a fost recent reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor şi pregătirea pentru acestea. Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii include o capacitate europeană de răspuns în situaţii de urgenţă. Aceasta este o punere în comun voluntară a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre”, mai arată sursa citată.

Cel puţin 74 de persoane au murit şi 187 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Attica, din apropiere de Atena, au declarat reprezentanţii Brigadei de Pompieri din Grecia, relatează Reuters şi BBC.