Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia, în doliu, își plânge morții. Primar: ”Stațiunea Mati nu mai există”

grecia.png

Sursa imaginii: 
Youtube

Bilanţul deceselor provocate de incendiile de vegetaţie în Grecia, în apropierea Atenei, a ajuns la 76, în timp ce 188 de oameni au fost răniţi. Agențiile de presă internaționale transmit că pompieri continuă să găsească victime în case sau maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor balneare Mati şi Rafina, la est de Atena.

ACTUALIZARE: Numărul morților a ajuns la 80. Noul bilanţ îl depşeşte de-acum pe cel al incendiilor care au devastat sudul Peninsulei Peloponez, în august 2007, şi care au ucis 77 de persoane.

.....................................................

Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a început luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropiere de Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând localitatea Mati, aflată la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe și mașini.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Ţara s-a aflat sub şocul unor descoperiri macabre marți, cel mai grav caz fiind descoperirea a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii”, pe un teren din localitatea Mati.

”Mati nu mai există”, a declarat primarul din  Rafina, vorbind despre ”peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini” avariate în infern. ”Mă tem că ar putea să existe alte victime şi dispăruţi”, a declarat la rândul său pentru AFP un consilier municipal din Rafina.

 

 

Sursa: Youtube

Între timp, ”Grecia este în doliu”, a anunțat premierul Alexis Tsipras, decretând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Ministerul Finanţelor de la Atena a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”, iar un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Tot Guvernul a anunţat că se va ocupa de funeralii şi va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraţilor. La rândul său, Parchetul a deschis o anchetă cu privire la cauzele incendiilor, despre care se spune că ar fi putut fi provocate intenționat.

Un oficial elen a dezvăluit că au existat ”15 puncte de plecare simultane a focului pe trei fronturi diferite” în zona Atica. Statele Unite au împrumutat o dronă în vederea survolării regiunii şi ”observării şi detectării oricărei activităţi suspecte”, a adăugat oficialul.

 

 

Sursa: Youtube

Pe de altă parte, Grecia, care a activat mecanismul european de protecţie civilă, a primit ajutor - mai ales mijloace aeriene - din partea mai multor țări, printre care Spania, Franţa, Israel, Bulgaria, Turcia, Italia, Macedonia, Portugalia, Croaţia și România, care a anunțat că va trimite ca ajutor 2 avioane și 20 de militari.

”Comisia Europeană (CE) nu-şi va precupeţi eforturile în ajutorarea Greciei”, a anunţat pe Twitter și preşedintele instituției Jean Claude-Juncker.

”Durerea sinistraţilor ne afectează pe toţi”, a transmis la rându-i cancelarul german Angela Merkel într-o telegramă lui Tsipras, în timp ce Papa şi-a exprimat ”tristeţea profundă”.