Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pistoale fabricate acasă cu imprimanta 3D? Posibil, dar ilegal... deocamdată

pistol_3d.jpg

Image source: 
Robert MacPherson / AFP via rfi.fr

În Statele Unite, țara unde deja este foarte simplu să-ți procuri o armă, orice cetățean ar fi putut, începând de astăzi, miercuri 1 august 2018, să-și fabrice una chiar la el acasă... 

Nu era nevoie decât de o imprimantă 3D și de planurile care se puteau descărca de pe un site de specialitate, pentru a obține un pistol de plastic, dar perfect funcțional, cu gloanțe reale. Arme așadar neînregistrate și care ar putea trece fără probleme de detectoarele de metale.

Un judecător federal a blocat însă astăzi, in extremis, autorizarea de a distribui și descărca planurile de fabricație a armei, transmite corespondentul RFI la New York, Grégoire Pourtier.

Totuși, pe site-ul societății conduse de Cody Wilson, catalogul cu produsele puse la vânzare poate fi în continuare consultat, doar că fișierele cu planurile de construire a armei nu mai pot fi descărcate. Dat fiind că autorizația legală de a distribui aceste planuri ar fi trebuit să fie confirmată astăzi, cel puțin una dintre scheme a fost disponibilă începând de vinerea trecută.

În urmă cu câțiva ani cca 100 000 de descărcări a unor astfel de fișiere au avut loc de pe site-uri similare, până ca autoritățile să intervină.

Cody Wilson se luptă de multă vreme pentru proiectul său. În iunie, când guvernul federal l-a autorizat să-și comercializeze planurile, chiar a crezut că a câștigat bătălia.

Între timp însă polemica a luat amploare și, în condițiile în care politicienii nu au reușit să interzică distribuirea documentelor, până la urmă un judecător din Seattle și-a luat responsabilitatea de a o bloca. Și asta doar în mod provizoriu, în așteptarea unor prevederi legale clare în acest sens.

Între timp Cody Wilson este hotărât să-și continue pledoaria pentru ”libertatea de informare și libertatea de a te înarma”, după cum transmite corespondentul RFI, care mai precizează că însuși Donald Trump nu pare deloc impresionat de această inovație tehnologică.

Potrivit statisticilor, în Statele Unite 30 000 de oameni mor anual împușcați.

 
Tags: