Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania primește bani pentru migranți. Bavaria deschide ”centre de ancorare”

migrants_2.jpg

Fondul pentru azil, migraţie şi integrare beneficiază în prezent de câteva sute milioane de euro
Fondul pentru azil, migraţie şi integrare beneficiază în prezent de câteva sute milioane de euro
Image source: 
coastguard.dodlive.mil

Comisia Europeană va aloca în următoarele zile mai multe zeci de milioane de euro Spaniei pentru a o ajuta la gestionarea fluxului continuu de migranţi care sosesc clandestin pe coastele sale din Maroc.

Guvernul socialist spaniol, condus de premierul Pedro Sanchez, a solicitat duminică o alocare de 30 milioane de euro din Fondul european pentru azil, migraţie şi integrare.

Grecia va beneficia de asemenea de o finanţare din partea Fondului, după ce a solicitat acum o lună un ajutor pentru a gestiona sosirile la frontiera cu Turcia. Fondul pentru azil, migraţie şi integrare beneficiază în prezent de câteva sute milioane de euro.

De asemenea sunt prevăzute finanţări pentru Maroc, ţară de unde pleacă migranţii, numai că mai multe state membre nu şi-au vărsat contribuţiile promise la Fondul fiduciar de urgenţă al Uniunii pentru Africa şi mijloacele acestuia sunt limitate, după cum spune președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Într-o scrisoare trimisă premierului spaniol Pedro Sanchez, Juncker afirmă că împărtăşeşte ”sentimentul de urgenţă” faţă de situaţia generată în Spania ca urmare a sosirilor de migranţi prin Marea Mediterană.

Comisia, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi preşedinţia semestrială a Consiliului UE, exercitată în prezent de Austria, au trimis la 25 iulie o scrisoare către statele membre în care le îndemna să ”alimenteze” fondul fiduciar ”cu sume în conformitate cu aşteptărilor reale”, evocă Juncker în mesajul său.

Acest fond fiduciar de urgenţă, creat de UE în 2015, urmăreşte să combată ”cauzele profunde ale imigraţiei ilegale din Africa”. De atunci, bugetul comunitar a contribuit cu 3,5 miliarde de euro la acest fond şi, teoretic, ţările UE trebuiau deja să aloce o sumă similară, conform El Pais. Dar până în prezent, partenerii UE şi ţările donatoare, cum ar fi Elveţia sau Norvegia, au alocat doar 439 milioane de euro, potrivit ziarului citat.

Tabere pentru migranți în Bavaria

În Germania, landul Bavaria din sudul țării deschide primele centre controversate de procesare pentru migranţi, după o dispută asupra politicii de azil ce aproape a dus la căderea guvernului Merkel. Taberele fac parte din planul ministrului federal de interne Horst Seehofer de a reduce numărul de solicitanţi de azil în Germania prin accelerarea procesului de azil şi a expulzării celor ale căror cereri au fost respinse.

Planul ministrului federal de interne de a întoarce migranţii la frontieră a provocat o criză politică în iunie şi a ameninţat vechea alianţă dintre creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel şi Uniunea Creştin Socială a lui horst Seehofer. Merkel a ajuns în cele din urmă la o înţelegere cu Seehofer pentru a-i ţine pe solicitanţii de azil care ajung la graniţa sudică a ţării cu Austria în centre de tranzit în timp ce statutul lor este verificat, salvând de la prăbuşire coaliţia guvernamentală, care îi include şi pe social-democraţi.

Alte landuri ale Germaniei au amânat înfiinţarea aşa-numitelor ”centre de ancorare” sau au refuzat să ia parte la această politică. Dar Bavaria, bastionul formaţiunii de dreapta conservatoare CSU, merge înainte cu planul, în ciuda criticilor.

Grupuri religioase, susţinători ai refugiaţilor şi partide de opoziţie au criticat planul, calificând centrele drept lagăre de deportare şi avertizând asupra ghetoizării comunităţilor de migranţi.

Centrele de sosire a migranţilor existente în Bavaria au fost adaptate să servească drept așa numite ”centre de ancorare”. Fiecare este conceput să primească între 1.000 şi 1.500 de persoane.