Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MAE condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită după insultele aduse memoriei lui Elie Wiesel

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă seară, că regretă faptul că au fost scrise mesaje antisemite pe casa scriitorului Elie Wiesel şi a condamnă ferm gestul. ”România a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs”, au transmis reprezentanţii MAE.

”Referitor la actul săvârşit asupra casei memoriale din Sighetu Marmaţiei a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită şi orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa si xenofobia”, au precizat, sâmbătă seară, reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă. Potrivit documentului, România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), ”a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs”. De asemenea, MAE și-a reafirmat hotărârea de a contribui, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la ”consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă”.

Casa din oraşul Sighetu Marmaţiei a scriitorului american de origine română Elie Wiesel a fost mâzgălită de persoane deocamdată neidentificate, care au scris pe pereţii exteriori mesaje antisemite. Autorităţile au fost sesizate la 112 că pe pereţii exteriori ai casei memoriale a scriitorului Elie Wiesel, decedat în 2016, au fost mâzgălite cu vopsea câteva mesaje. Cu un roşu intens, pe imobilul din Sighetu Marmaţiei a fost scris ”WC public antisemit” și alte mesaje insultătoare. ”A fost întocmit doar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală”, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Maramureş, Florina Meteş.În zona în care se află imobilul există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate, dar poliţiştii spun că au deja un cerc de suspecţi.

Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei în 1928, într-o familie de evrei. El a fost supravieţuitor al Holocaustului. A decedat la New York în 2016, iar în timpul vieţii a fost scriitor şi ziarist în mai multe limbi. În 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură⁠, iar din 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.