Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană, gata să ofere sprijin suplimentar pentru combaterea epidemiei de pestă porcină

pig.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comisia Europeană este gata să ofere asistență tehnică suplimentară României, în încercarea de a combate epidemia de pestă porcină africană. Executivul comunitar transmite însă că autoritățile române trebuie să aplice măsuri excepționale, pentru a ține lucrurile sub control. Între timp, numărul focarelor crește, iar un ordin al ministrului Petrea Daea creează panică printre fermieri. 

Executivul comunitar transmite că urmărește îndeaproape evoluția epidemiei de pestă porcină din România. "Comisia este gata să continue să ajute România şi să furnizeze orice asistenţă tehnică suplimentară necesară de care ar putea fi nevoie" – transmite un reprezentant, la solicitarea Agerpres. 

"Măsuri excepţionale, precum supravegherea consolidată şi alocarea de resurse umane adecvate, trebuie aplicate de autorităţile române pentru a asigura gestionarea actualelor focare şi izolarea bolii", adaugă reprezentanții Comisiei. 
Ținerea sub control a bolii "va depinde puternic de implementarea corectă a legislaţiei Uniunii Europene şi a măsurilor prevăzute în strategia pentru combaterea pestei porcine africane" – atrage atenția Bruxelles-ul. 

Între timp, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară anunță că a identificat 578 de focare, în aproape 100 de localități din opt județe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi). Au fost deja sacrificați peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

De altfel, potrivit specialiștilor, aceasta este una din paricularitățile României: creșterea animalelor în gospodării individuale. O caracteristică pe care alte țări unde a fost pestă porcină, precum Spania și Portugalia, nu o au. 

Apar și îngrijorări referitoare la exporturile de cereale, în condițiile în care mistreții bolnavi ar putea contamina plantele. Nu se pune problema distrugerii sau arderii culturilor agricole, anunță, la TVR, ministrul Petre Daea, care susține că un ordin pe care l-a dat ar fi fost interpretat greșit: 

"Nu mi-am putut închipui ca un om care poate să citească să dea o asemenea interpretare, pentru că ordinul nu se referă la nicio ardere a lanurilor. [...] În condiţiile în care există vreo moarte a unui mistreţ într-un loc anume, într-o cultură anume, deci numai dacă se depistează un mistreţ care a murit într-un lan de porumb, plantele respective se curăţă, se dezinfectează cu substanţe biodegradabile în așa fel încât să se igienizeze locul respectiv, nu se dă foc la lan, nu se dă foc la culturi"

Potrivit oridinului însă, printre altele, este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora din zonele afectate în alte zone, iar dezinfectarea maşinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.