Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizator miting Diaspora: Protestul va avea loc. Cerem demisia Guvernului

diaspora.jpg

Români din diaspora britanică pregătindu-se de plecare spre România, Port Dover, 7 august 2018
Image source: 
Facebook / Mario Mocan

Nici nu se pune problema ca protestul românilor din diaspora, din 10 august, să fie anulat, spune la RFI, Mario Mocan, unul dintre organizatorii evenimentului, după ce în spațiul public s-a vehiculat ideea că mitingul nu va mai avea loc. Potrivit acestuia, mai multe persoane, organizații și asociații au încercat să confiște protestul organizat pe facebook, prin declarații în presă sau întâlniri cu reprezentanții Pimăriei Capitalei. “Oamenii care au ieșit în față nu au nicio treabă cu noi, nici nu știm cine sunt”, spune Mario Mocan. Acesta a dat asigurări că protestul din fața Guvernului va fi unul pașnic.

 

Reporter: În spațiul public s-a vorbit despre anularea protestului din data de 10 august. Federația Românilor de Pretutindeni, care și-ar fi asumat acest protest, a solicitat Primăriei capitalei anularea autorizației.

Mario Mocan: Noi nu avem nicio treabă cu nicio federație. Noi nu suntem nicio federație. Noi suntem un grup de Facebook, Români în UK (Romanians în UK) și cu Diaspora europeană. De la noi a pornit protestul. Noi mergem la protest. Noi am făcut mobilizarea și organizarea protestului propriu-zis. Noi nu avem nicio treabă cu nicio federație. Este băgat ca să apară la televizor.

Rep: Dar cu alte organizații? După ce Primăria Capitalei a anunțat că această Federație a cerut anularea autorizației, mai multe organizații, care și ele ar fi depus cereri pentru autorizarea acestui protest, s-au dus la Primărie să discute. Ați fost reprezentați de cineva la Primărie?

M.M: Nu. Ăia sunt exact ca și Federația Românilor, exact aceleași lucru. Cei care au fost astăzi la Primărie fac parte din Partidul PACT care a încercat, după două zile după ce noi am început protestul și organizarea acestuia, să fure protestul. Au încercat să îl transforme într-un protest pentru lansarea unui partid politic obscur.

Rep: Câte mașini vin din Marea Britanie în țară?

M.M: Nu vor veni foarte multe, la lumina ochiului, ca să zic așa. 95% au intrat deja în România. Noi știam deja că ne vor pregăti surprize. Și trebuia să intrăm mâine dimineață la ora 6:30. Nu vom mai intra mâine dimineață la ora 6:30, intrăm acum, seara, la ora 20:30. Deja ne așteaptă jandarmi în vamă. Știam chestia asta din surse sigure. Știam că or să ne facă o surpriză. Nu am mai organizat mașinile într-o singură coloană. La acest moment vorbim despre 18 coloane. Fiecare coloană are de la 7,8 până la 15 mașini. Toate mașinile merg pe vămi mici. O singură coloană, de 10 – 15 mașini, va intra pe la Borș. Atât va mai fi din ce a fost pe Facebook. Ne-am luat măsuri de precauție. Știam că voiau să ne blocheze în vămi cu jandarmi. Vin de peste tot in Europa. Noi am postat pe opt grupuri masive în ultimele două luni. Aceste grupuri sunt alături de noi. Ele se numesc: Generația Facebook, Diaspora Europeană, Români în UK, Românii din Londra, Românii din Spania, Vocea Disporei. Toate grupurile masive de Facebook ale comunităților din diaspora sunt alături de noi. Dacă verificați, din 1 august până acum au intrat în țară aproape 18.000 de oameni din diaspora. Se poate verifica foarte ușor. De aceea am și calculat că se poate ajunge undeva la 280.000 – 300.000 de oameni care vin direct la protest. Sunt oameni care vin și numai pentru vacanță. Marea majoritate o să vină pentru protest. Noi știm reacțiile de pe Facebook, de la evenimente.

Rep: Domnule Mario Mocan, cu ce gânduri veniți în România? Va fi un protest pașnic? Se tot vorbește despre violențe...

M.M: Bineînțeles că va fi un protest pașnic. Noi am zis de zeci și zeci de ori că nu vrem nicio violență. Pur și simplu noi venim să ne cerem niște drepturi ce ni se par normale. Noi trăim în adevărata democrație, noi trăim în vestul Europei, nu în est. Noi vrem să facem același lucru, să aducem numai bine și democrație în România. Noi nu venim cu niciun gând rău. Oamenii care au ieșit în față nu au nicio treabă cu noi. Nici nu știm cine sunt. Nimeni nu vorbește în numele nostru. Numai echipa vorbește în numele nostru.

Rep: Sperați ca acest miting să schimbe ceva în țară?

M.M: Bineînțeles. Preferăm să se dea ei singuri jos. Să fie ultima chestie de onoare pentru ei, dacă chiar mai au onoare. Cu toate că nu prea credem în chestia asta. Dar asta ne dorim, demisia Guvernului și alegeri anticipate, automat și dizolvarea Parlamentului. În Parlament, mai mult de jumătate sunt corupți și apără un corupt mai mare ca ei.

Rep: Puteți face o estimare? Cam câte persoane vor veni din diaspora?

M.M: După calculele noastre sunt în jur de 260.000 – 280.000, plus oamenii care or să iasă alături de noi din țară.

Rep: Mi-ați spus mai devreme că știți sigur că veți fi așteptați în vamă de către jandarmi. Cum credeți că veți fi primiți în Piața Victoriei pe 10 august?

M.M: Probabil tot cu jandarmi din partea lor. Dar probabil cu multă bucurie de oamenii normali.

 
Mario Mocan, organizatorul protestului diasporei, în dialog cu Mirela Dădăcuș