Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roboextincția

dilema_robot.jpg

Image source: 
Dilema Veche

Apariția roboților a ajutat oamenii să producă mai mult, mai rapid și mai eficient. Dar pe măsura dezvoltării lor, ecosistemul muncii așa cum îl știm noi astăzi se va schimba, un proces ce poate fi comparat cu evoluția.

Impactul sociologic al roboților a fost slab analizat și luat în considerare pînă acum, dar în următorii douăzeci de ani roboții vor înlocui anumite job-uri și vor crea altele. Cea mai afectată pătură socială va fi cea mai săracă dintre ele, pentru că primele job-uri înlocuite vor fi cele manuale, necalificate și care nu necesită o foarte mare specializare.

Erik Brynjolfsson, profesor la Massachusetts Institute of Technology, scria într-un studiu publicat în revista Nature că „Luînd în calcul schimbările din economie, oamenii sînt orbi la schimbările aduse de roboți“. El avertizează asupra impactului în cartea The Second Machine Age. Deși nu e la fel de radical ca alți cercetători, el vorbește despre schimbare, nu neapărat dispariție. La fel ca evoluția animalelor și plantelor, oamenii vor fi nevoiți să se adapteze pentru a putea să reziste.

 

Citiți continuarea articolului semnat de Vlad Andriescu în Dilema Veche aici