Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul argentinian respinge legalizarea avortului

avort.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Senatul argentinian a respins o lege care ar fi permis avortul în primele 14 săptămâni de sarcină. Votul, dat la capătul unei dezbateri intense în societate, a stârnit entuziasm în rândul conservatorilor și revoltă și violențe de stradă de partea cealaltă. O poziție fermă a avut, în ultimele săptămâni și Papa Francisc. 

38 la 31 a fost rezultatul votului prin care legea care ar fi permis avortul în primele 14 săptămâni de sarcină a fost respinsă. La acest moment Argentina permite întreruperea sarcinii numai în cazul unui viol sau dacă sănătatea mamei e pusă în pericol. 

Până la votul senatorilor, în societatea argentiniană a fost o dezbatere aprigă: săptămâni la rând, mii de femei și susținători ai proiectului de lege s-au strâns în fața Congresului, încercând să-i sensibilizeze pe senatori. Tabăra pro-avort a invocat inclusiv statisticile UNICEF: în fiecare an, în țara sud-americană se nasc în jur de 3 mii de copii cu mame cu vârstă cuprinsă între 10 și 14 ani. Avortul clandestin este un fenomen, a avertizat Amnesty International și totodată cauza principală a morții materne în 17 provincii din Argentina. 

A existat și un cod de culori: albastru pentru autoproclamații pro-viață și verde pentru cei care sunt în favoarea legalizării avortului. Au existat contacte între cele două tabere: discuții, dezbateri, ateliere de lucru.
După votul senatorilor însă, au apărut violențe de stradă, incendieri și confruntări cu poliția. În fața Parlamentului au fost lansate artificii și s-au auzit strigăte de bucurie, de la cei care s-au opus avortului. În dezbatere a fost implicat și Papa Francisc. Acesta s-a opus legii pe care o susțin, potrivit sondajelor, 6 din 10 argentinieni. 

Potrivit BBC, inițiatorii legii vor trebui să aștepte următoarea legislatură, anul viitor, pentru a încerca din nou legalizarea avortului. În America Latină sunt două țărti care au legalizat total întreruperea de sarcină: Cuba și Uruguay.