Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestul Diasporei. Îmbrânceli și gaze lacrimogene, în Piața Victoriei

protest2.jpg

Piața Victoriei, București, 10 august 2018, ora 21.00
Image source: 
Eduard Vasilică / RFI România

Deși mitingul diasporei din Piața Victoriei era programat să înceapă la ora 17.00, primele mașini cu protestatari au început să sosească încă din cursul nopții trecute, iar la prânz în piață erau deja câteva sute de persoane, care scandau "Demisia" şi "Penalii".

ACTUALIZARE 11: După intervenția în forță a jandarmilor, care cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă au evacuat practic Piața Victoriei, atacând inclusiv demonstranți pașnici, președintele Klaus Iohannis a publicat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

”Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

ACTUALIZARE 10: Foarte mulți protestatari s-au retras din piață pe străzile laterale din cauza cantității mari de gaze lacrimogene care a fost lansată de jandarmi. Oamenii însă nu pleacă acasă ci așteaptă ca atmosfera să se liniștească...

ACTUALIZARE 9: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei este de cca 100 000, potrivit Digi24 (ora 21.35)

ACTUALIZARE 8: Jandarmii intervin în forță împotriva unor protestatari care aruncă cu diverse obiecte înspre clădirea Guvernului. Demonstranții agresivi fac parte din galeriile unor echipe de fotbal, potrivit Jandarmeriei. Au fost lansate din nou grenade cu gaze lacrimogene și a fost folosit tunul cu apă (ora 20,25)

 

 

ACTUALIZARE 7: Stația de metrou de la Piața Victoriei s-a închis, trenurile circulă fără oprire (ora 20.00). Totuși numărul participanților continuă să crească, apropiindu-se de 30 000

ACTUALIZARE 6: În Piața Victoriei sunt cca 20 000 de protestatari și 1000 de jandarmi (ora 19.30). Proteste de stradă în semn de solidaritate cu protestatarii din București, au loc la Sibiu, Timișoara, Oradea și alte orașe din țară

ACTUALIZARE 5: Încă 40 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală după ora 17.30, în Piaţa Victoriei, după ce au avut loc noi incidente, iar jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene.

ACTUALIZARE 4: Numărul protestatarilor continuă să crească. Este aglomerație la gurile de metrou. Jandarmii au adus o mașină specială dotată cu tun cu apă în apropierea mulțimii. Noi incidente au fost semnalate între manifestanți și jandarmi.

ACTUALIZARE 3: La ora 19.00 în Piața Victoriei erau 15 000 de protestatari, potrivit Digi24

ACTUALIZARE 2: 36 de persoane, inclusiv 2 jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doi dintre cei răniți au ajuns la spital. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că vor fi luate măsuri pentru identificarea celor care au provocat incidentele, precizând că au existat persoane care au aruncat spre forţele de ordine cu bucăţi de asfalt sau cu pungi cu urină.

ACTUALIZARE 1: Au fost îmbrânceli între protestatari și jandarmi, după ce primii au vrut să forțeze intrarea în curtea Guvernului. Forțele de ordine au folosit gazele lacrimogene. Un bărbat a fost scos din mulțime cu targa, după ce i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene. Alte două persoane au fost duse la poliție, pentru audieri. Sunt cel puțin 1500 de persoane la această oră în Piața Victoriei.

În piaţă sunt şi persoane venite din alte judeţe ale țării, iar şoferii care trec prin zonă claxonează în semn de solidaritate.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "Din Timiş, alături de diaspora", "Jos corupţia", "Vă vedem", "Dorohoiu nu vă vrea", "Fără penali în funcţii publice", suflă în vuvuzele şi scandează "Demisia" şi "Penalii".

Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.

De asemenea, în Piaţa Victoriei se strâng în continuare semnături pentri iniţiativa USR "Fără penali în funcţii publice".