Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 august: Protestul diasporei, confiscat de galeriile de fotbal. Filmul unei bătăi (reportaj)

foto_de_articol.jpg

Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Zeci de mii de persoane au participat vineri, la București, în fața Guvernului,  la așa-numitul protest al diasporei.  Manifestația a fost confiscată de violență și de ciocnirile dintre suporterii unor echipe de fotbal și jandarmi. Peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Încordare. E primul lucru pe care îl observi când vii în Piața Victoriei.

Ascultă AICI reportajul AUDIO:  

Din Spania am venit.  Nu putem să mai fim slugi în alte țări. De 15 ani sunt plecat. Mă așteaptă familia mea. Nu mai putem.

România, trezește-te! se strigă în fundal. Senzația e că au loc mai multe proteste în același timp. Oamenii sunt uniți prin sloganurile ani PSD, însă diferă foarte mult atmosfera. Dacă într-un colț, spre Muzeul Antipa lumea protestează pașnic, în stilul de până acum, de la mitingurile Rezist, în partea opusă, spre Piața Romană, spiritele sunt mult mai agitate. 

Aici s-au mobilizat și jandarmii. Au armat un tun cu apă. Sunt echipați pentru o intervenție care poate avea loc oricând, pentru că pare că aici sunt cantonate și galeriile de fotbal, cel puțin după felul în care strigă: Sclavii lui Dragnea! Voi sunteți sclavii lui Dragnea! Sclavii lui Dragneeeea, voi sunteți sclavii lui Dragneeea!  

Au dat!

Rep. : V-au avertizat înainte?

Cine dracu’ să ne spună? Nu se anunță niciodată.

Este acum absolut evident pentru toată lumea că în Piața Victoriei sunt galeriile de fotbal. Băieți mascați, cu cagule. Ei agită cel mai mult spiritele. Javrelor, nu mai dați băăăă în oameni, strigă grupul de ultrași. 

Ultras: Jandarmii dau cu gaz. Efectiv ne provoacă. Deci ne provoacă efectiv. Dau în doamne. În femei în vârstă, în oameni bătrâni cu gaze lacrimogene. Și sunt foarte tari.

Rep.: Dar sunt și sticle și petrade care zboară spre jandarmi.

Același Ultras: Da, e adevărat. Aruncă lumea cu apă simplă. Deci nu aruncă cu pietre. Deci nu au avertizat nimic. Dau pe ascuns. (...) Efectiv. 

 

Sunt apeluri la calm și la protest fără violență, însă nu au absolut niciun efect. Periodic apar ciocniri cu jandarmii, care răspund cu gaze lacrimogene. Dintr-o portavoce sună metalizat o voce, în contrast cu ce se întâmplă la câteva zeci de metri mai încolo: E ultima noastră șansă! Vă rog, haideți, jos cu ciuma roșie! 

Fără violență pare acum un slogan comic, mai ales că se aud tot mai multe bubuituri: grenade paralizante lansate spre mulțimea și-așa intoxicată. Oamenii se poticnesc unii de alții, aproape că se calcă în picioare, în încercarea de a scăpa de gazele înnebunitoare și de a se refugia undeva mai la distanță. Un protestatar leșină.  Cei din jur mai întâi huiduie, apoi urlă după  un medic. 

Sunt violențe provocate fără îndoială de galeriile de fotbal și întreținute de felul brutal în care înțelege Jandarmeria să răspundă.

Rep.: Ați aruncat cu sticle în ei sau cu pietre?

Alți ultrași, mai tineri: N-am aruncat noi. Noi doi nu am aruncat.

Rep.: Nu voi. În general. 

Alți ultrași, mai tineri: Nu știm. Probabil că au aruncat. 

Intervine un simpatizant al ultrașilor, cu ton de fin psiholog: Ultrașii sunt prezenți peste tot. Pentru că ei au și experiența necesară. Și curajul și nebunia necesară de a se apropia de cordonul de jandarmi. E un joc psihologic aici. Lumea nu înțelege că transmit un mesaj. Că s-au săturat. Transmit acest mesaj vizual, acustic. E o punere în scenă. Revoltele peste tot. Cu anvelope incendiate și două vitrine sparte. Sunt o punere în scenă și un mesaj. Nu doar către  un politician, ci către o întreagă clasă politică

S-a spus despre acest miting al diasporei că e confiscat politic de partide din Opoziție. S-a spus că va fi o manipulare grosolană. Însă cert e că acest miting a fost confiscat de violență.  Se aud garduri metalice târâite pe asfalt. Cel mai probabil va fi o noapte lungă la București. 

 

Rep.: Sunteți bine, doamnă?

Cât pot să fiu de bine, în aceste condiții. Dacă așa consideră ei că trebuie să ne primească revendicările, ce putem să facem? Decât să cerem să plece guvernul. S-au aruncat obiectele spre jandarmi după ce ei au dat cu gaze. Trebuie să avem în vedere aspectul ăsta. 

Rep: Violența confiscă acest protest?

Ce pot să vă spun e că particip la proteste de 500 și ceva de zile. Și în orice stat democratic s-ar fi schimbat lucrurile. Numai la noi protestele sunt considerate un moft. 
(o nouă rundă de bubuieli; Piața e iar sufocată de gaze)

Hai, bă, să luăm pietre! Că nu se mai poate, strigă cineva.

Pe fundal sonor de război și în miros de gaze, lumea încă e dispusă să-și exprime o părere:

Puterea se apără folosind mijloace incorecte și ilegale. Cred că mesajul nostru este prezența masivă, aici, în Piață. Că ne-am săturat de penali. Nu vrem să fim jigniți fiind conduși de astfel de oameni. 

Senzația e că va mai fi cel puțin un moment tensionat, pentru că grupurile de ultrași par să se mobilizeze pentru o confruntare cu jandarmii. Din nou, busculadă. Se strigă după apă și ambulanță. Se scandează Nu plecăm.

Rep.: Câți ani ai?

16 ani.

Rep.: Nu ți-e fircă?

Nu, nu mi-e. Eu îmi apăr țara de criminalii aceștia. Normal că mă apăr de acești jandarmi care aruncă cu gaze lacrimogene nu unde e conflictul, ci în spatele lui. 

E aproape 11 și oamenii nu dau vreun semn că ar vrea să plece acasă. Doi manifestanți parlamenteazăîn fața guvernului: 

Oamenii își pierd încrederea în jandarmi. Și asta e foarte periculos. Pentru democrație, când pierzi încrederea că jandarmii și Poliția te apără...

Cum, că le dădeau flori acum ceva vreme!

Acuma, ia să vedem pe pagina Jandarmeriei cum apără ei poporul. Sunt curios. 

Întreb o femeie în vârstă cu ce rămâne după seara asta. Cu gazare și multă suferină, răspunde. Nu mă așteptam ca jandarmii să ne gazeze pe noi, continuă. N-am de gând să plec. Dacă rămânem aici, vom schimba lucrurile, mai apucă să spună, înainte ca Jandarmeria să dea asaltul final. 

Scutierii au împins mulțimea pe bulevarde: violențele se mută pe Calea Victoriei și pe celelalte străzi. 

 

Nu plecăm, nu plecăm! strigă oamenii. M-am întors în Piața Victoriei trecând pe lângă cordonul de jandarmi care păreau destul de agitați. Mai sunt câțiva protestatari chiar în mijlocul pieței. Par resemnați: 

Mulțumim Jandarmeriei. Ne-a arătat ce înseamnă susținerea civică pentru ei. N-am venit aici pentru violență. N-am venit nici măcar împotriva PSD-ului. Ci numai a oamenilor care sunt puși în funcții de conducere de PSD . Calitatea lor ne-a arătat că trebuie să ieșim în stradă în continuare.

Rep: Cu ce rămânem după această seară? 

Hotărârea din inimi. Cu aia rămânem. Indiferent câte abuzuri s-ar face, câte mașini s-ar strânge, câți jandarmi...rămânem noi cu puterea noastră. Cu aia ne-am strâns aici, cu aia am venit. Și din diaspora și de peste tot. Și ne vom strânge în continuare. Oamenii au plecat pe străzi pentru că au dat cu apă, cu gaze lacrimogene. Mai că leșinam pe aici tot ți de la gaze. Este groaznic ce se întâmplă. Mie mi se pare început de dictatură ăsta