Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosar pentru abuzurile jandarmilor (Parchetul Militar)

incident_victoriei.jpg

Este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu
Este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Parchetul Militar a preluat plângerile penale depuse de protestatarii răniți vineri în Piața Victoriei, după intervenția în forță a Jandarmeriei. Parchetul Militar a anunțat că luni va începe audierea persoanelor vătămate, dar și a martorilor.

Procurorii militari fac apel la participanţii protestului de vineri seară, care au fost răniţi sau care pot oferi informaţii relevante pentru anchetă să se prezinte la Parchetul Militar din Capitală. Toţi cei care au fost răniţi sau au participat la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei şi care pot oferi informaţii importante pentru ancheta procurorilor, sunt invitaţi la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti (strada George Georgescu, nr.2) pentru a oferi datele sau imaginile pe care le deţin.

Procurorii militari au precizat, într-un comunicat de presă, că s-au autosesizat după violenţele de la protestul din Piaţa Victoriei şi au deschis un dosar penal privind modul în care au intervenit jandarmii. Parchetul Militar va prelua şi toate plângerile penale depuse la secţiile de poliţie, pe care le va reuni într-un singur dosar.

”Procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei din Bucureşti în cursul zilei de 10 august 2018, precum şi în cursul nopţii de 10 spre 11 august 2018. De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic”, informează parchetul, prin comunicat de presă.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Zeci de protestatari răniţi vineri în Piața Victoriei după intervenția în forță a jandarmilor au mers sâmbătă la Institutul de Medicină Legală din București pentru certificate care să ateste că au fost agresați.

Dosar pentru purtare abuzivă (G4media)

Surse oficiale din cadrul Parchetului militar teritorial București au declarat pentru G4media că până la această oră 19 plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit brutal la mitingul Diasporei au ajuns la sediul parchetului redirecționate de la Poliția sectorului 1 sau au fost trimise direct prin mail.

În acest moment ca urmare a autosesizării s-a constituit un dosar penal în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte și urmează identificarea făptuitorilor.

Primi pași ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, apoi procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenția jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituțiile ”publice și nepublice” care au avut competențe în zona Pieței Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.

De asemenea, procurorii militari au solicitat documente ”de tipicitate” de la Jandarmerie, adică numele jandarmilor participanți la intervenție și a coordonatorilor lor, inclusiv rolul fiecăruia.

Urmează audierea reclamanților și apoi identificarea jandarmilor violenți și a celor care le-au dat comanda. Procurorii militari verifică toate abaterile de la legea Jandarmeriei și, foarte important, dacă au fost transmise legal toate avertismentele către protestatarii pașnici că urmează intervenția în forță pentru evacuarea pieței.