Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestatar: Ce doreau jandarmii, să-i arestăm noi pe huligani?

Tomac Oameni PSD provocatori Piata Victoriei.jpg

Cine erau protestatarii care s-au bătut cu jandarmii la mitingul de vineri, 10 august 2018? (Foto: AFP/Andrei Pungovschi)
Cine erau protestatarii care s-au bătut cu jandarmii la mitingul de vineri, 10 august 2018? (Foto: AFP/Andrei Pungovschi)

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au depus un denunţ la Parchetul instanţei supreme, după intervenţia Jandarmeriei la mitingul de vineri din Piaţa Victoriei.

ONG-urile cer anchetarea ministrului de Interne, Carmen Dan, a şefului Jandarmeriei şi a prefectului Capitalei, pe care-i acuză de abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

Mihai Poliţeanu, membru fondator al platformei Iniţiativa România, spune la RFI că vinovaţii pentru intervenţia brutală a jandarmilor trebuie să plătească.

El le răspunde de asemenea celor care-i acuză pe manifestanţi că nu s-au delimitat de ultraşii care s-au bătut cu jandarmii: „Conducerea Jandarmeriei, cât şi conducerea PSD, partidului de guvernământ practic au cerut protestatarilor paşnici să aplice legea. Nu era treaba protestatarilor paşnici să se delimiteze, să se bată cu huliganii din Piaţa Victoriei. Era treaba instituţiilor statului, pentru că de asta îi plătim. Nu înţeleg ce doreau domnii de la Jandarmerie, să ce, să îi arestăm noi, cei din piaţă, pe huligani? Jandarmeria, Poliţia Română, probabil şi serviciile secrete aveau informaţii că se vor petrece astfel de violenţe şi au spus-o foarte clar în conferinţa de presă a Jandarmeriei de dinainte de protest. Ei trebuiau să ia toate măsurile”.