Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Marinei: între festivism și nevoia de dotare cu tehnică militară

Cei care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru o Românie mai bună. România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic, fără o armată puternică, o armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă  - transmite președintele Klaus Iohannis la Constanța, de Ziua Marinei.

 

"(…)  evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.Mai mult, la iniţiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.  Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute.

(…)

Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii. Sunt ferm convins, iar aceasta este poziţia pe care ţara noastră o susţine cu tărie, că doar cooperarea internaţională, bazată pe respectarea normelor de drept internaţional, constituie soluţia consolidării păcii şi securităţii globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii ţărilor din sud-estul Europei, precum şi altor state interesate", a spus preşedintele.

Anul Centenar va fi de referință pentru Marina Militară Română, a transmis și ministrul Apărării, Mihai Fifor. În discursul său, Mihai Fifor a făcut referire la înzestrarea Marinei:

"Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referinţă pentru Marina Militară Română. Suntem în plin proces de selecţie a câştigătorului programului de achiziţie pentru corvetele multifuncţionale, program care ca asigura nu doar o capabilitate de apărare la Marea Neagră, dar, prin offsetul aferent, va asigura modernizarea celor două fregate tip T22 – Regele Ferdinand şi Regina Maria. Totodată, săptămâna viitoare vom aproba în Guvern Hotărârea pentru derularea achiziţiilor sistemului de instalaţii mobile de lansare de rachetă anti-navă, bateriile de coastă, care vor întregi amprenta de securitate a ţării noastre

Mii de persoane asistă la manifestările prilejuite de Ziua Marinei pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.