Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul Militar: 192 de plângeri după intervenția jandarmilor. Agresiunea nu se justifica

miting_corbu.jpg

Sursa imaginii: 
eduard vasilica/ rfi romania

Parchetul Militar a înregistrat deja 192 de plângeri penale, după intervenția violentă a jandarmilor, la mitingul din 10 august. Anchetatorii așteaptă în continuare documente suplimentare: a fost solicitat  de la prefectură încă de sâmbătă după-amiază ordinul de intervenție în forță asupra manifestanților, dar nu a fost primit, deși  ar exista  o copie. 

Procurorii au fost redirecționați de instituția prefectului spre Jandarmerie  -  a anunțat miercuri Ionel Corbu, prim-procuror la Parchetul Militar București:

“De  la Prefectură am solicitat acest ordin, la faza primară, şi anume la data din după-amiaza zilei de 11 august. Am primit un răspuns de la prefectură, în sensul de a ne adresa Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru a intra în posesia lui, deşi cred că am fi putut intra în posesia unui exemplar şi de la Prefectură, întrucât acolo trebuie să existe un exemplar”. În privința procurorului care s-a aflat vineri în Piața Victoriei, despre care Jandarmeria și Ministerul de Interne susțin  că ar fi supravegheat legalitatea intervenției în forță, Ionel Corbu a precizat că acesta se afla în drum spre casă, și, fiind de permanență, s-a autosesizat.

Ionel Corbu  a mai spus că are informații că un reprezentant al Jandarmeriei a încercat să atragă un alt procuror militar, cu o zi înainte de miting,  care ar fi  refuzat prezența în centrul de comandă. „Există elemente și indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfășoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalități de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze”, a mai afirmat prim-procurorul Corbu.