Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Comemorare”, în Piaţa Victoriei. Ce spune un protestatar despre scuzele Jandarmeriei?

protest_comemorare_piata_victoriei_scuze_jandarmerie.jpg

Protest în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI)
Protest în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI)

Un protest de „comemorare” a represiunii manifestaţiei din 10 august va avea loc vineri, în Piaţa Victoriei. Grupurile Rezistenţa şi Iniţiativa România îi cheamă pe oameni în faţa Guvernului, de la ora 22.45, pentru o manifestaţie în tăcere.

Organizatorii scriu pe Facebook că e nevoie de cel puţin 452 de participanţi, care să vină la acest miting cu măşti la gură şi la nas, aluzie la numărul de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene vinerea trecută.

Andi Cârlan, membru al mişcării Rezistenţa, la RFI: „Diseară comemorăm o săptămână de la acţiunea foarte agresivă a jandarmilor. La 22.45 ne strângem în Piaţa Victoriei, mă rog, oamenii vor fi deja strânşi mai devreme acolo, dar la 22.45 ne aliniem, ne vom pune toţi măştile de gaze şi vom sta cu mâinile în sus, în semn de protest faţă de ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, la ora 23.11, adică ora la care s-a dat ordinul de intervenţie în forţă săptămâna trecută”.

Nici o scuză din lume nu poate repara cele întâmplate la mitingul diasporei din 10 august, spune pe de altă parte Andi Cârlan, care comentează scuzele prezentate de maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat acţiunea în forţă a Jandarmeriei: „Nici o scuză din lume nu va putea să repare ce s-a întâmplat în 10 august, dar dacă ar fi făcut acest pas în spate şi şi-ar fi recunoscut vina, ar fi recunoscut că au scăpat situaţia de sub control, că oamenii aduşi acolo nu au înţeles foarte clar care le este misiunea şi ce au voie, ce nu au voie să facă, au încălcat în mod conştient ghidul profesionistului jandarm, pe care ei au jurat şi sunt obligaţi să-l respecte. Jandarmii nu au voie să lovească în zona de deasupra umerilor, nu au voie să lovească în zona gâtului şi în zona capului, indiferent de situaţie. Or foarte mulţi dintrei ei exact asta au făcut”.

 
Andi Cârlan, despre protestul de vineri, 17 august 2018