Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carmen Dan: Cer scuze celor care au avut de suferit la protestul din 10 august

Le cer scuze celor care au avut de suferit – a afirmat ministrul de Interne în deschiderea declarației de presă pe care a susținut-o duminică seară. Mai departe, Carmen Dan a prezentat concluziile raportului referitor la cele întâmplate în 10 august, la așa-numitul miting al diasporei. Printre altele, ministrul de Interne transmite că la protest ar fi fost prezenți membri ai galeriilor de fotbal, care ar fi acționat însă diferit față de alte ocazii. 

 

Au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două  sunt sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Au fost identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau violente, iar analiza imaginilor continuă, fiind vorba de un volum foarte mare de informații, transmite ministrul de Interne. 

Carmen Dan a prezentat concluziile unui raport de 90 de pagini care ar conține, printre altele, date care arată prezența la miting a unor persoane afiliate galeriilor de fotbal. Potrivit documentului, membrii galeriilor ar fi acționat diferit. S-au produs ”mutații în plan acțional”. Protestatarii pașnici ar fi fost folosiți drept scut uman și astfel jandarmii nu i-au putut izola pe ultrașii ce acționau individual, a explicat Carmen Dan. 

"Dacă există o lege care permite jandarmilor să folosească gaze lacrimogene, nu există o lege care să permită protestatarilor să arunce cu pietre din pavaj. (...)Grupul care a pornit violențele este format din câteva sute, poate chiar o mie de oameni."  - a declarat ministrul. 

La final, Carmen Dan a acuzat mai multe manipulări și a prezentat cazuri despre care susține că ar fi fost știri false, de la prezența jandarmilor în vămi, în zilele din preajma protestului, la tipurile de gaze folosite de Jandarmerie pentru a dispersa mulțimea. 

Ioan Staniomir: Ipocrizie cu care acest regim ne-a obișnuit. Manipulare disprețuitoare 

Modul inept și manipulatoriu în care autoritățile înțeleg să trateze faptele petrecute va alimenta mișcările de stradă. Întregul discurs al ministrului de Interne este o manipular. PSD ar trebui să înțeleagă că pentru fiecare gest politic există un decont, comentează la RFI Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti: