Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întrebări fără răspuns, după violenţele din 10 august. Expert: Care a fost misiunea explicită a jandarmilor?

Intrebari raspuns violente jandarmi Piata Victoriei.jpg

Hari Bucur-Marcu: Demonstraţia Jandarmeriei, neconvingătoare (Sursa foto: haribmprof.blogspot.ro)
Hari Bucur-Marcu: Demonstraţia Jandarmeriei, neconvingătoare (Sursa foto: haribmprof.blogspot.ro)

Demonstraţia de luni a Jandarmeriei nu e convingătoare în totalitate, iar declaraţiile ministrului Carmen Dan seamănă cu un autodenunţ, spune la RFI expertul în securitate Hari Bucur-Marcu.

Care sunt cele mai importante întrebări care nu au primit un răspuns până acum, după violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei? Hari Bucur-Marcu e de părere că „prima şi cea mai serioasă întrebare la care nu vrea să răspundă nimeni este care a fost misiunea jandarmilor pe parcursul întregii zile de 10 august 2018, mai ales ce căutau ei în piaţă, nu în sensul în care evident că vroiau să menţină ordinea sau ceva în genul ăsta, ci care a fost misiunea lor explicită, adică au avut de apărat un obiectiv, au avut de apărat o situaţie de fapt, au avut de apărat ceva din care să rezulte şi cantitatea de forţe şi mijloace pe care le-au dislocat în piaţă şi tipul de armament pe care l-au folosit şi cantitatea de muniţie pe care au folosit-o. Deci toate astea rezultă dintr-o misiune, pe care nu ne-o spune nimeni care este”.

În opinia expertului, „mai sunt şi alte întrebări punctuale. De ce nu au aplicat legea, în sensul în care indiferent care este misiunea jandarmului pe stradă, în momentul în care constată o atitudine agresivă a unor persoane, conform legii, ei sunt obligaţi să ia măsuri pentru neutralizarea acelei atitudini agresive şi pentru identificarea persoanelor respective şi procesarea lor, adică dacă sunt contravenţii, să fie amendaţi, dacă sunt infracţiuni, să fie deferiţi sistemului penal. Ei n-au făcut aşa ceva”.

Despre declaraţiile lui Carmen Dan: „Sunt un fel de autodenunţ. De ce? Nu este posibil să spui în aceeaşi frază că toate informaţiile pe care le-au cules ei direct sau au fost primite de la alte agenţii de informaţii secrete mergeau spre concluzia că nu se va întâmpla nimic în piaţă grav sau care să pună în pericol securitatea naţională, după care au creat un dispozitiv, ca şi când ar fi fost vorba despre o lovitură de stat”.

Despre demonstraţia Jandarmeriei din poligon: „Categoric, materialul nu era letal, nu şi-a propus nimeni să omoare oameni în piaţă cu gazele lacrimogene, însă la fel de evident este că în data de 10 august, în piaţă s-au folosit cantităţi excesive de asemenea materiale, cu totul şi cu totul nejustificat (...). Ea (demonstraţia Jandarmeriei-n.r.) nu e convingătoare în totalitate. Trebuia să arate dacă-i acelaşi lot de muniţie cu gaze lacrimogene, pe care l-au folosit în piaţă, că s-ar putea să fie loturi diferite, cu caracteristici diferite. Plus că sunt condiţii diferite, una e în câmp, alta este în piaţă. Deci demonstraţia face parte din programul de refacere a imaginii proaste pe care o are Jandarmeria în momentul de faţă”.

 
Hari Bucur-Marcu, despre întrebările fără răspuns, după violenţele din 10 august