Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot important în şedinţa de joi a Consiliului General. ONG: „Este o mică forţare a legii”

vot_sedinta_cgmb_ong_fortare_lege.jpg

Şed
(Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Majoritatea PSD–ALDE vrea să adopte în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) proiectele ce deleagă unele servicii publice către companiile municipale înfiinţate anul trecut de Primărie. Ar fi a doua încercare în acest sens, după ce prima a eşuat acum câteva luni, fiind nevoie de votul a două treimi dintre consilieri.

Coordonatorul de programe de la ActiveWatch Irina Zamfirescu e de părere că Primăria Capitalei trebuie să explice mai întâi care este rostul companiilor municipale: „Cred că ar trebui să plecăm totuşi în discuţia asta de la faptul că Primăria Capitalei a eşuat lamentabil în a ne explica nouă, cetăţenilor, care este modelul de guvernare locală pe care ni-l propune. Este o confuzie generalizată cu privire la ce urmează să facă aceste societăţi comerciale, nimeni nu ne explică de exemplu cum funcţionează ele acum în paralel cu direcţiile din Primăria Capitalei (...). Noi nu avem toate aceste informaţii care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie explicate şi dezbătute cu publicul general, înainte ca societăţile comerciale să fie înfiinţate”.

Irina Zamfirescu aminteşte că „acest proiect a mai fost pe ordinea de zi acum şase luni, ceva de genul ăsta. Proiectele au picat la momentul respectiv, pentru că această delegare de servicii presupune ca inclusiv patrimoniul şi aici discutăm despre terenuri, clădiri, bunurile direcţiilor actuale din Primăria Capitalei ar trebui să fie transferate la aceste societăţi comerciale. Or Codul Administrativ ne spune că tot ce ţine de patrimoniul unei autorităţi publice locale trebuie să fie votat în Consiliul Local, în cazul nostru General, cu două treimi din numărul total de voturi. Drept pentru care acum aproximativ o jumătate de an, acest proiect de delegare de servicii nu a trecut, întrucât consilierii din Opoziţie nu au votat proiectul şi nu există două treimi fără votul Opoziţiei. Din ce înţeleg, de fapt de la aceste proiecte a fost scoasă partea de delegare de patrimoniu de la direcţii către societăţi comerciale şi va încerca Primăria Capitalei un vot cu majoritate simplă, adică 50% plus unu. Tehnic, este o mică forţare a legii”.

 

Toate explicaţiile, în interviul de mai jos

 
Irina Zamfirescu, despre delegarea unor servicii către companiile Primăriei Capitalei