Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianța Pacienților Cronici: Nu mai avem nicio șansă de supraviețuire

Semnal de alarmă tras de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR). ''Subfinanţarea sistemului de sănătate va duce la condamnarea pacienților la moarte. În proiectul pentru rectificarea bugetului de stat apar reduceri de fonduri care vor cauza <<o amputare>> a serviciilor medicale şi a accesului la medicamente”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă astăzi premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu. În România, sunt peste 3.500.000 milioane de persoane cu boli cronice, cele mai afectate patologii fiind oncologia, hematologia, hemofilia și bolile autoimune.

Potrivit Alianţei Pacienţilor Cronici din România, situaţia este "dramatică". "În cazul în care se va ajunge la o plafonare a achiziţiilor în spitale în cadrul programelor naţionale curative şi a celor cost-volum, vă veţi confrunta cu încă o criză, cea a morţilor-vii, aşa cum îmi descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunţului trecerii numelui său pe o listă de aşteptare la tratament", se precizează în scrisoarea deschisă.

În acest moment, cu rectificarea făcută, nu mai avem nicio șansă de supraviețure și fiecare va încerca să-și croiască drum spre Europa, poate asta se dorește, pentru a-și da o șansă la viață. Este crimă ce se întâmplă de fapt, și ai noștri guvernanți o știu, vin cu promisiuni, dar bolile cronice nu se tratează cu promisiuni ci cu medicamente date la timp de către medicii specialiști”, declară la RFI, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Președintele APCR atrage atenția că alocarea a 4,9% din PIB pentru cheltuieli din  sănătate este mult sub media UE de 9,9%.  "Ai noștri guvernanți nu au învățat până acum că investiția în Sănătate înseamnă profit, nu costuri, consum. Ai un popor sănătos, poți face dezvoltare economică, dar cu bolnavi nu cred că se poate face asemenea performanță. Din acest motiv, noi am atenționat la modul cel mai serios conducerea Guvernului României, de care depinde finanțarea corectă a sistemului sanitar", spune Cezar Irimia. Potrivit acestuia, din spitale lipsesc în continuare medicamente uzuale, de primă intenție și ieftine.  "Nu mai vorbim de faptul că politicienii s-au lăudat că au introdus nu știu câte molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite, pe programele naționale de sănătate ceea ce e adevărat, dar accesul pacienților nu s-a făcut către aceste tratamente noi care pot face diferența între viață și moarte", mai precizează președintele APCR.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: