Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestaţie pro-Jandarmerie, în faţa Ministerului Public

Manifestatie pro Jandarmerie Minister Public.jpg

Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, vineri, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, vineri, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Zeci de persoane au ieşit sâmbătă în stradă, în semn de sprijin faţă de jandarmi, după scandalul legat de intervenţia brutală a acestora la protestul din 10 august, din Piaţa Victoriei. Manifestanţii spun că protestatarii agresaţi trebuie să-şi asume „bătăiţa”, potrivit Mediafax.

Câteva zeci de persoane protestau sâmbătă după-amiază în faţa Ministerului Public, pentru susţinerea Jandarmeriei.

Manifestaţia este intitulată „Respect Jandarmeria Română” şi este autorizată de Primăria Capitalei.

Participanţii au strigat „Cinste lor, jandarmilor!”, „Procurorul general a avut dosar penal” şi „Demisia!”.

„Azi sunt diverse cunoştinţe de pe Facebook. Democratic este să protestezi, dar s-o faci în mod civilizat. Nu am fost (la protestul din 10 august). De ce au aruncat jandarmii cu spray? Eu zic că o bordură e ceva violent. Acum sunt în jur de 30 de persoane, autorizaţia este pentru 100 (...). Trebuie să plătească cei care au greşit şi de o parte şi de cealaltă. Dacă avem numai victime, aş vrea să văd şi plângeri de la jandarmi pe ultraj. Nu Jandarmeria singură a reacţionat violent, în timp ce cetăţenii aruncau cu borduri şi cu altele (...). Le mulţumesc pentru încredere (jandarmilor) şi mi se pare normal să lăsăm Parchetul să stabilească cine a greşit. Nu putem judeca o întreaga instituţie care reprezintă o instituţie a statului, raportat la cazuri individuale”, a declarat organizatoarea manifestării, Mihaela Marinescu.

Altă tânără prezentă şi ea la manifestaţia pro-Jandarmerie consideră că jandarmii trebuie să continue acţiunile similare celor de la protest şi că în România sunt „misogini” cei care au criticat-o pe femeia jandarm că „este vie”, după ce a fost lovită la mitingul din 10 august.