Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociațiile de proprietari: Noua lege în domeniu nu schimbă nimic. Se amplifică haosul

balcoane.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste mai puțin de o lună întră în vigoare noua lege a asociațiilor de proprietari – un act normativ ce ar urma să aducă o serie de schimbări importante. Cel puțin teoretic. 

Printre altele, din 28 septembrie, chiriașii ar urma să se poată constitui în cadrul asociațiilor de proprietari, gradul de transparență va fi crescut, iar întreruperea sau limitarea furnizării de utilităţi pentru întreg blocul vor fi interzise. Cea din urmă e o prevedere care nu poate fi pusă în practică, susține însă la RFI președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România. De altfel, legea este departe de a clarifica lucrurile cu adevărat importante, mai ales că proprietarii nu au fost cu adevărat consultați atunci când actul normative a fost elaborate, afirmă Radu Opaina: 

Nu dă răspundere totală proprietarului și nu dă posibilitatea sistării serviciului către proprietar. Pentru că din punct de vedere ethnic este practice imposibil.(…) Nu favorizează pe nimeni. Favorizează restanțierul. Nu-l ajută cu nimic. Nici pe furnizor. Nici Asociația. În momentul în care restanțierul nu plătește, asociația nu plătește. Asociația este închisă în totalitate, iar furnizorul nu-și primește banii. Deci cercul este același: se blochează sistemul din cauza unuia sau a altuia. 
(…)
Miza e mare, dacă vrei să faci ceva ca lumea. Aici, în domeniul ăsta, sunt probleme grave. Probleme privind restanțierii, hoții, probleme privind calitatea vieții. Probleme grave care nu sunt abordate.