Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Muncii va remedia situația mamelor care au venituri din drepturi de autor

Ministerul Muncii a anunțat vineri că a demarat procedurile de modificare a ordonanței de urgență 111/2010, astfel încât persoanele care obțin venituri din drepturi de autor să primească indemnizație pentru creșterea copilului.

Ministerul susține însă că stabilirea dreptului și a cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului pentru persoanele care obțin venituri din drepturi de autor se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor.

Reacția ministerului condus de Lia Olguța Vasilescu vine la câteva zile după ce USR a atras atenția asupra acestei situații, avertizând că ”o modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiția veniturilor din activități independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația de creștere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător și ordonanța în cauză”.

Actorii, arhitecţii, traducătorii, muzicienii, scriitorii sau jurnaliștii sunt câțiva dintre cei care vor avea de suferit de pe urma acestei modificări legislative. Alina Florea, o arhitectă din Capitală, care a născut recent, va primi o indemnizație lunară de 1.250 lei, în loc de 4.500 lei pentru că nu i se iau în considerare și veniturile din drepturi de autor. Femeia a explicat la RFI că acest lucru i-a fost confirmat chiar de către angajații Direcției de Asistență Socială.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Zeci de mii de români sunt în situația Alinei Florea, spune deputatul USR Iulian Bulai, vicepreședintele Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților. Potrivit acestuia, Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut de la intrarea în vigoare a noului cod fiscal, să modifice corespunzător ordonanţa în cauză.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situația să fie remediată”, precizează Ministerul Muncii. Însă, este greu de precizat cât va dura până când actul normativ va intra în vigoare.