Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pianistul protestatarilor

Tavide_Martello.jpg

Davide Martello
Davide Martello
Sursa imaginii: 
Ana Maria Florea Harrison

Într-o zi era în turneu prin lume și s-a oprit la Istanbul. Și-a pus pianul în Piața Taksim și a început să cânte. Piața era locul de adunare al protestatarilor din Istanbul împotriva politicii președintelui Erdogan. A cântat 14 ore fără să se oprească. Până și polișiștii l-au ascultat sprijinindu-se în scuturi și nu au dat cu gaze lacrimogene. Davide Martelli este numele tânărului pianist german care, după ce a văzut cum muzica poate schimba sufletele oamenilor, inclusiv ale celor care apasă pe butonul buteliilor cu gaz, a mers în mai multe locuri dificile ale lumii. Davide a poposit în week-end la București pentru a le spune protestatarilor români anti corupție că este alături de ei. 

Davide Marello : Sunt un pianist care cântă pe stradă. Îmi place să ajut. Știți, de când călătoresc cu pianul meu am un sentiment aparte față de oameni. Îmi dau seama că muzica mea poate să îi ajute în diverse situații... de exemplu, împotriva gazelor lacrimogene. Prima dată când mi-am dat seama că funcționează, a fost în Turcia și de atunci mi-am pus în cap să ajut oamenii.

Rep: Ai început așadar astfel de concerte în Turcia, în piața Taksim.

Davide Marello : Da, în Piața Taksim, acum cinci ani. A fost prima dată când am cântat cu un scop anume, iar scopul meu a fost să-i protejez pe oameni de gazele lacrimogene. Și a funcționat. Trei zile nu au dat cu gaze. Și pentru mine a fost un sentiment foarte nou și de atunci mă duc în locuri cu situații dificile. Am fost, de exemplu, în Afganistan... un loc foarte diferit și intens. În Afganistan chiar te simți amenințat. Nu e doar un protest. Acolo oameni omoară alți oameni, iar eu am purtat o vestă antiglonț mereu. A fost foarte ciudat, nu e deloc plăcut să te simți amenințat.

Rep: Cum au reacționat oamenii la muzica ta?

Davide Marello : Eu nu am cântat în satele din Afganistan. Am cântat pentru soldați, iar aceștia veneau din Europa și știau cum arată un pian și ce face el.

Rep: Pentru ce soldați ai cântat?

Davide Marello : Erau și americani, nemți, soldați internaționali.

Rep: Ai cântat în spații deschise?

Davide Marello : Da, dar în bazele armate precum cea din Mazar i-Sharif. Acolo sunt soldați de peste tot, oladezi, belgieni, tot felul de naționalități.

Rep: Și de ce trebuia să porți o vestă antiglonț în bazele militare?

Davide Marello : În bazele militare nu purtam vestă, dar în timpul zborului de la Mazar i-Sharif în alte baze, am purtat-o. Am avut pianul cu mine în avioanele mari militare și a trebuit să port vestă antiglonț pentru că puteam fi atacați.

Rep: Deci aici a fost ceva mai simplu să cânți..

Davide Marello :  Da, aici nu ți-e frică nu cumva să te împuște careva în timp ce cânți. E total diferit. Nu m-am temut nici că poliția ar putea da cu gaze lacrimogene pentru că polițiștii m-au ajutat să găsesc locul unde țineam concertul.

Rep: A fost un moment destul de suprarealist. Tu cântând în piața aceasta foarte mare, cu mulți oameni în jurul tău. Mă uitam la cer și devenea tot mai negru, a început să plouă iar tu ai continuat să cânți. Pentru mine a fost suprarealist, dar mă gândesc că tu ești obișnuit cu asta deoarece cânși mereu afară...

Davide Marello : Da, mereu când în aer liber. Îmi place să fac oamenii fericiți. Eu asta fac.

Rep: Oamenii s-au întrebat dacă te-a plătit cineva pentru concert..

Davide Marello : Nu, nu. A fost ceva ce eu am vrut să fac. Am venit pur și simplu... merg în Bulgaria și Bucureștiul era oricum în drumul meu. Sâmbătă nu am câștigat bani, dar când am un astfel de proiect, pentru oameni, pentru protestatari nu iau bani. Dar, în rest, când cânt în stradă, am o găletușă unde oamenii îmi pun bani, vând CD-uri. Am afișat pe pian logo-ul meu, contul de Instagram. Dar la astfel de concerte nu vreau să pară că mă promovez pe mine.

Rep: Și poți să trăiești din concertele pe care le dai în stradă? Mi-ai spus că locuiești mai mult în rulotă...

Davide Marello : Da, poți trăi, dar trebuie să cânți în fiecare zi.

Rep: Te-am văzut urcându-te din când în când și vorbind cu mulțimea. Ce mesaj ai pentru protestatari?

Davide Marello : Să continue să fie puternici și să persevereze. Să reziste. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este ca oamenii să fie obosiți să mai protesteze.