Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Speranţa de viaţă a europenilor a crescut, dar există un mare risc

oms_speranta_viata_europeni.jpg

Europenii trăiesc mai mult, dar riscul obezităţii persistă (Sursa foto: pixabay)
Europenii trăiesc mai mult, dar riscul obezităţii persistă (Sursa foto: pixabay)

Speranţa de viaţă a europenilor a crescut, însă obezitatea riscă să inverseze această tendinţă. Iată ce prevede un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ce vizează ţările de pe bătrânul continent. Motivele creşterii speranţei de viaţă şi reducerii mortalităţii cu 25% în 15 ani ţin de investiţia, deşi încă inegală, în sistemele de sănătate, managementul mai bun al bolilor şi de stiluri de viaţă mai sănătoase, conform documentului.

Potrivit raportului OMS, speranţa de viaţă era în 2015 de 77,8 ani, faţă de 76,7 ani în 2010.

Speranţa de viaţă a femeilor rămâne mai mare decât cea a bărbaţilor: 81 de ani, faţă de 74 de ani şi jumătate.

Există de asemenea diferenţe importante între ţări. Bărbaţii trăiesc cu aproape 16 ani mai mult în Islanda decât în Kazahstan: 81, faţă de 65 de ani.

Conform documentului, progresele sunt neuniforme, atât în interiorul ţărilor, cât şi între acestea, între sexe şi generaţii.

Factorii de risc legaţi de modul de viaţă sunt "preocupanţi", aceştia putând încetini sau chiar inversa progrese importante privind speranţa de viaţă. Printre aceşti factori se află excesul de greutate, care poate duce la diabet, cancer sau boli cardiace. Probleme deosebite cu greutatea se înregistrează în Turcia, unde o treime din populaţie este obeză. Procente similare sunt în Malta şi Marea Britanie.

În ceea ce priveşte consumul de tutun şi cel de alcool, cifrele pentru Europa sunt printre cele mai ridicate din lume: 29% dintre persoanele cu vârsta de peste 15 ani fumează, faţă de aproape 17 procente în regiunea americană şi circa 25% în Asia de Sud-Est. Cei mai mulţi fumători sunt în Grecia (43%), urmată de Rusia şi Franţa.

Cât despre consumul de alcool în Europa, acesta scade constant din 2008, dar rămâne la cote ridicate, cu 8,6 litri de persoană pe an în 2014, faţă de 6,4 litri la nivel global. Cei mai mulţi băutori de alcool din Uniunea Europeană sunt în Lituania, Cehia şi Belgia.

Mortalitatea legată de cancer, diabet, boli respiratorii sau cardio-vasculare a scăzut cu 9% între 2010 şi 2015 (715 decese la suta de mii de locuitori).