Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficial Amnesty International la RFI: Ne vom adresa CCR pe tema referendumului privind familia tradiţională

oficial_amnesty_international_ccr_referendum_familie_traditionala.jpg

Barbora Cernusakova (A.I.) critică autorităţile române pe tema referendumului pivind familia tradiţională (Sursa foto: Twitter/Laura Byrne)
Barbora Cernusakova (A.I.) critică autorităţile române pe tema referendumului pivind familia tradiţională (Sursa foto: Twitter/Laura Byrne)

România riscă să-şi încalce obligaţiile internaţionale privind drepturile omului, dacă va modifica definiţia familiei în Constituţie, declară la RFI responsabila Amnesty International pentru România, Barbora Cernusakova. Ea spune că organizaţia pe care o reprezintă va înainta Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care va sublinia că această modificare ar putea duce la încălcarea standardelor internaţionale în materie.

Senatul a decis în calitate de for decizional modificarea definiţiei familiei în Constituţie, astfel încât familia să se bazeze pe căsătoria „între un bărbat şi o femeie”, nu „între soţi”, aşa cum prevede legea fundamentală în prezent. Un referendum ar putea avea loc pe 7 octombrie.

 

Barbora Cernusakova: Amnesty International este îngrijorată că un asemenea referendum pentru a modifica definiţia familiei în Constituţie ar putea duce la încălcarea obligaţiilor internaţionale privind drepturile omului la care s-a angajat în mod voluntar România. Pe lângă asta, ar putea duce la o discriminare a homosexualilor, o stigmatizare şi o ostilitate la adresa comunităţii LGBTI. Însă pe lângă asta, ar putea afecta toate acele cupluri care nu sunt căsătorite. Deci ar avea consecinţe mai largi pentru societate.

 

Rep.: Ce va face Amnesty International în această privinţă?

Barbora Cernusakova: Nu intenţionăm să dăm România în judecată, dar vom acţiona împreună cu alţi parteneri, precum ILGA Europe. Vom propune Curţii Constituţionale un memoriu amicus curiae, în care vom sublinia că această modificare a definiţiei familiei ar putea duce la o încălcare a standardelor internaţionale privind drepturile omului, iar aceste standarde includ Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa ei. Sunt câteva cazuri în care Curtea Europeană a stabilit că această interdicţie aplicată cuplurilor de acelaşi sex ar fi o violare a Convenţiei Europene. Ar fi de asemenea o violare a legislaţiei Uniunii Europene şi anume a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, este un lucru important de clarificat, pentru că în mod evident Curtea Constituţională are un cuvânt de spus. Dar odată ce referendumul are loc, iar oamenii votează afirmativ şi Constituţia este schimbată, atunci vor exista deja consecinţe civile.

 

„Există deja un cadru legal restrictiv, care va deveni şi mai prohibitiv”

 

Rep.: Ce credeţi că ar trebui să se întâmple cu persoanele de acelaşi sex, familiile monoparentale sau cuplurile necăsătorite, după eventuala modificare a Constituţiei?

Barbora Cernusakova: Pot să vă spun doar care sunt riscurile, iar acesta este un lucru care încă poate fi prevenit. Mai întâi, Curtea Constituţională îşi va spune cuvântul, după care oamenii vor vota. Deci este important să existe o conştientizare masivă a faptului că această schimbare ar avea consecinţe asupra drepturilor omului la nivel individual. Este greu de închipuit magnitudinea impactului, dar trebuie să spunem că legislaţia românească e deja destul de restrictivă. Codul Civil din 2011 nu recunoaşte de exemplu căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate şi interzice căsătoriile gay. Deci există deja un cadru legal restrictiv, iar această modificare îl face şi mai prohibitiv.

 

Rep.: Referendumul pentru familia tradiţională are la bază o iniţiativă cetăţenească, semnată de trei milioane de oameni, sprijiniţi de Biserică. Vi se pare normală implicarea Bisericii la acest nivel, într-o democraţie europeană?

Barbora Cernusakova: Sunt multe grupuri implicate în discuţie, când vine vorba de subiecte precum familia şi căsătoria, iar asta se întâmplă într-un anumit număr de ţări europene. Problema este ce face statul, pentru că el are obligaţii faţă de cetăţenii săi, dar are de asemenea obligaţii pe care şi le-a asumat voluntar în privinţa drepturilor omului la nivel internaţional. Deci indiferent de presiunea care ar putea veni dinspre grupuri variate sau instituţii, precum Biserica, în final parlamentarii şi de asemenea judecătorii Curţii Constituţionale sunt cei care deţin puterea şi în cele din urmă trebuie să fie traşi la răspundere pentru modul în care îşi exercită atribuţiile.

 

Rep.: Aţi spune că România este pe punctul de a face paşi înapoi în privinţa drepturilor omului?

Barbora Cernusakova: Categoric, categoric! Acest gen de iniţiative încalcă angajamentele internaţionale şi aşa cum am spus, punctul de plecare nu a fost nici el foarte progresiv, aşa că situaţia s-ar putea în mod clar înrăutăţi.

 
Barbora Cernusakova, despre referendumul privind familia tradiţională