Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: noi propuneri de gestiune a migrației

p038104-666376.jpg

Juncker SOTEU
Comisia Juncker revine asupra gestiunii migratiei
Image source: 
European Union, 2018

Comisia Europeană a făcut joi 13 septembrie noi propuneri privind gestiunea migrației , după ce în discursul său privind starea Uniunii, Jean-Claude Juncker a spus că "solidaritatea temporară" nu mai este suficientă. 

 

Executivul european propune ameliorarea funcționării Pazei de Coastă Europene și a Agenției pentru Azil, ambele fiind structuri destul de noi și nu foarte eficiente

Paza de Coasta Europeană, deja existentă, ar trebui să fie înzestrată cu trupe armate care s-ar activa în caz de criză la cererea statului membru care are nevoie.

Zece mii de oameni ar trebui sa fie operaționali înainte de 2020. In caz de criză, paza de coastă va fi susținută și de angajații Agenției pentru Paza Frontierelor, ca și de specialiști privind repatrierea. 

Agenția va avea propriul său echipament și va coopera mai strâns cu țările de origine a migrației. 

Agenția pentru Azil ar fi o structură oarecum nouă întrucât ar fi rezultatul unei transformări a Oficiului European de Susținere pentru Azil. Asta ii conferă un mandat extins și noi sarcini. 

Menirea sa este de a asigura tratarea cererilor de azil și repatrierile pe tip de criză, dar nu numai, ca și  legătura permanentă între statele membre și sursele fluxurilor migratorii.

Resursele sale s-ar ridica la 55 de milioane de euro pe an între 2019 si 2027.